2018-12-04 63 浏览
朋友终于完成咗佢既大project,梗系要约出黎贺一贺佢啦~系铜锣湾地铁站C出口行几分钟就到Ember。门面望落去已经见到ember闪亮既标志,当中既b就用咗音乐符号代替,好特别。入到去见到灯光都系比较暗,份外突显餐厅型格既装潢。每枱都会有一小盏灯,让你感到特别有情调。现场更有live show,让人享用晚餐时,可以同时享受音乐。牛肉墨西哥烤饼配酸忌廉,牛油梨酱及蕃茄莎莎:墨西哥烤饼可以选择鸡肉或者牛肉,我地拣咗牛肉。牛肉经调味后,伴有洋葱、蕃茄、 蘑菇、芝士,再用烤好既饼皮包好。牛肉好juicy,洋葱唔会好辣,再加上蕃茄、蘑菇同埋芝士既配搭好夹。饼皮因为唔会过薄,烤过后只带有少许香脆,包起所有馅料放入口就刚好!虽然就咁食都已经好够味,但系我建议可以点酸忌廉,牛油梨酱同埋蕃茄莎莎呢三种酱汁,为味道添上清新既感觉。烤西班牙黑毛猪扒伴荷兰豆烧手指薯配烧汁:点呢道菜既时候,店员会问要几成熟。我地听从店员既建议点咗七成熟。可能因为七成熟既关系,整块黑毛猪扒都系比较容易切开,但又唔会见到血淋淋未熟既肉,见到既系令人垂涎欲滴、刚烤好既西班牙黑毛猪扒。放入口咀嚼,肉质鲜嫩而且充满肉香,唔会食到有筋好

入到去见到灯光都系比较暗,份外突显餐厅型格既装潢。

每枱都会有一小盏灯,让你感到特别有情调。

牛肉墨西哥烤饼配酸忌廉,牛油梨酱及蕃茄莎莎

烤西班牙黑毛猪扒伴荷兰豆烧手指薯配烧汁
烤西班牙黑毛猪扒伴荷兰豆烧手指薯配烧汁:点呢道菜既时候,店员会问要几成熟。我地听从店员既建议点咗七成熟。可能因为七成熟既关系,整块黑毛猪扒都系比较容易切开,但又唔会见到血淋淋未熟既肉,见到既系令人垂涎欲滴、刚烤好既西班牙黑毛猪扒。放入口咀嚼,肉质鲜嫩而且充满肉香,唔会食到有筋好韧好难咬。伴菜荷兰豆、蕃茄同埋手指薯都烤得刚好,完完全全被我清碟。

鱿鱼烧南瓜法边豆粟米黄金意大利饭伴香煎北海道带子
鱿鱼烧南瓜法边豆粟米黄金意大利饭伴香煎北海道带子:呢碟risotto卖相黄黄绿绿咁,有d似小朋友平时食既粟米青豆饭。食落就知道远比小朋友食既饭好味!粒粒饭粒都染上金黄色系因为有南瓜既缘故。柔软湿润既意大利饭带有南瓜既香甜,配上粒粒香甜黄金粟米,最惊喜系加入咸蛋,增添了少许咸味,令味道更丰富。伴系饭粒中间既青绿色唔系青豆,而系爽脆清甜既法边豆,绝对系加分既地方。碟risotto精华既地方当然唔少得北海道带子,面头铺咗三只size都唔细既北海道带子,肉质肥美,表面煎香,内里味道鲜甜。

Hotel California
Hotel California:我地见呢到有signature cocktail,所以就各自点咗杯。呢杯Hotel California饮落去立即饮到系whisky既味道,沟咗梳打水变得冇咁呛,再加咗蜜糖同埋菠萝之后,变得甜甜地,仲有薄荷既清新,唔错。

Tap Sonic
Tap Sonic:呢杯就完全激起少女心!Gin味道唔呛,配合茉莉花和接骨木花,味道甜甜地几夹。饮品入面既花花冰粒,颇为吸睛,啱哂少女。

呢到既气氛十分有情调,而且又可以享受音乐同埋美酒佳肴,系放工过黎轻松既好地方。

MENU:
2018-11-27