2020-03-20
基本上,这顿饭没有什么可以挑剔的,性价比高不怪得疫情下仍然满座, 只可留位15分钟。如果第一次来可以选择要Omakase, 唔洗自己念,有以下3种选择:1. TAKE竹($420): 7 special rare cuts of premium Japanese wagyu (7种特切和牛)2. MATSU松 ($620): 添加Chateau briand, misuji 及 kimura yaki (但当日无kimura yaki, 应该系以fillet代替了)3. KIWAMI极 ($820): 添加UNI Cahteau Briand 和牛海胆饭我地拣咗Omakase3. 极 (KIWAMI) 💰: $8201. Yaki Sashi 第一道的Yaki Sashi以”Yakiniku or Sashimi”? 起名。由于系第一道菜式,由店员为我地示范烧烤,每次烤肉前要先在铁板上搽一层牛脂肪才开始烤。薄切嘅霜降肉入口即溶~2. Fillet/ Chateau Briand fillet系牛腹中间,每只牛只有~4-5kg, 系属稀少部位。虽然系我地第一次自己操刀,跟住指示烤肉,但
1. Yaki Sashi
2. Fillet/ Chateau Briand
fillet系牛腹中间,每只牛只有~4-5kg, 系属稀少部位。虽然系我地第一次自己操刀,跟住指示烤肉,但有少少不知所措..哈哈,建议不要烤太久,宁愿觉得太生嘅时候先再烤,慢慢来。厚切嘅牛柳肉味浓厚、肉质柔软细腻,系小编嘅最爱
3. Maru Shin
牛腿芯肉,近Kuri,从大三角的部位厚切取出,油花平均,肉质软嫩
左至右:yakisashi👉🏻fillet👉🏻maru shin
4. Misuji with Tare
三筋系A5和牛,霜降部分的代表,属牛肩内则嘅超级稀有部位,每只500kg嘅牛就只有3-5 kg。好多日本人都好钟意❤️~
烤3秒就行,可能好短时间就要反块肉,我地烤得特别紧张....😅系Uwa Misuji旁边取出嘅牛肩带点筋, 肉质比daisankaku薄身,油花分布亦比较平均。钟意佢湿润多汁,而且柔润,入口融化嘅感觉好好满足
5. Dai Sankaku with Tare
大三角系牛肩三角位,有人称之为牛肩内则嘅拜拜肉,亦系稀少部位,属赤身肉中最有人气嘅部位~之所以将Misuji三筋同Dai Sankaku大三角一同上菜,应该系因为两者很相近,但大三角肉味会较浓郁,油花分布细致绵密,并带有脂香,而且有嚼口。其实两者小编都很爱
左右:misuji👉🏻daisankaku
6. Kuri sankaku
Shakushi 杓子 系牛肩附近嘅肉,油香较少,牛香却浓。烧完后放落木鱼汤汁内浸。食完牛后,饮埋剩余嘅鱼汤,鱼味清香大葱也香,有去除烧肉嘅油腻感。(唔知有无食家同小编一样,其实较喜欢干脆分开食烤牛同喝木鱼汤呢)
7. Uni Chateau Briand Don
和牛海胆饭简直系Yakiniku Great嘅镇店之宝~
加$200要KIWAMI极就系为咗哩道菜。和牛海胆饭以最顶级,肉质香滑软腍嘅chateau briand制成。由店员操刀(好彩~废事我地煮到烧焦)- 首先烤好牛柳,放在白饭中央,然后以牛油、蒜头同酱油调较好嘅酱汁淋系牛柳上,再加埋来自北海道嘅海胆,再次淋上酱汁,并洒上葱...一路睇已经留晒口水
服务一直都好贴心,好有耐性。坐低后就立马介绍餐牌上各种牛嘅部位嘅选择。仲推介咗适合我地嘅梅酒~ 甜甜地易入口,适合我地女仔饮
店员端上每一碟牛嘅同时亦会耐心提点要怎么烧/烧多久等信息。另外,每一碟牛都附有提示卡,以防客人中途忘记烧肉所需时间等信息。很贴心~
店员亦不时留意我地进食进度,餐桌上有空碟时就立刻收起,不用火炉时就把它关掉/调低温度。种种的表现,不能不夸奖他们的服务态度!
抽油烟系统也挺好,走的时候不觉得有浓浓气味留在身上~
这顿饭好似无咩可以挑剔嘅地方,唯一可以评论嘅系坐吧枱压迫感较大,因为前面跟旁边企咗好多店员,而且跟旁边嘅食客的距离有点近~ 但在香港嘛,还是怪楼价贵,难以找到同样价钱但更大空间嘅地方吧!
最后,店员更有生日惊喜,捧著雪糕大大声唱生日歌~ 原来友人一早就预订时告知店员庆祝生日嘅事,店员则友善为我地准备