2015-05-22
睇最新一期饮食杂志见到有介绍呢度, 地方又近我同朋友, 我地就订左呢度擦返餐. 估唔到呢度平日夜晚都咁鬼full, 好在有订位唔系实白行一趟.等朋友嘅时候叫左个小食—一口鸡翼. 一口鸡翼故明思义系一口可以将佢干掉. 鸡翼分开左两半, 方便我呢d懒人进食, 肉质炸完都仲好鲜嫩, 不过略为偏咸.朋友终于黎到, 个蒸馏火㶽㷛终于可以大派用场喇!! 呢个就系呢度嘅主角—蒸气㷛. 蒸气㷛下面驳住一大筒蒸馏水, 上面就用高温将蒸气喷出. 师傅帮我地喺最下层落米, 唔需要加水, 话去到最后我地就可以有粥食.师傅解释话荷叶嘅作用系防止海鲜碎跌落粥, 好贴心呀 =) 今次第一次黎, 花多眼乱, 我地比师傅话事等佢介绍有咩好食.餐牌上写了不同食物的烹调时间, 枱上亦有提供timer, 只要set好timer 够钟打开盖就食得喇~三分钟打开~ 第一样食嘅系花甲乸~ 一开盖朋友们都急不及待起筷, 然后我就听到此起彼落嘅”好甜呀~~!” 小妹心念有无咁夸张呀.. 到自己食落口… 真系非常鲜甜, 完全无沙, 食落口嘅尽都是花甲本身嘅鲜味.唔系师傅讲都唔知原来花甲都有分公乸, 味道大细都咁唔同. 花甲公比较细只,
餐牌上写了不同食物的烹调时间, 枱上亦有提供timer, 只要set好timer 够钟打开盖就食得喇~ 三分钟打开~ 第一样食嘅系花甲乸~ 一开盖朋友们都急不及待起筷, 然后我就听到此起彼落嘅”好甜呀~~!” 小妹心念有无咁夸张呀.. 到自己食落口… 真系非常鲜甜, 完全无沙, 食落口嘅尽都是花甲本身嘅鲜味.