睇最新一期饮食杂志见到有介绍呢度, 地方又近我同朋友, 我地就订左呢度擦返餐. 估唔到呢度平日夜晚都咁鬼full, 好在有订位唔系实白行一趟.等朋友嘅时候叫左个小食—一口鸡翼. 一口鸡翼故明思义系一口可以将佢干掉. 鸡翼分开左两半, 方便我呢d懒人进食, 肉质炸完都仲好鲜嫩, 不过略为偏咸.朋友终于黎到, 个蒸馏火㶽㷛终于可以大派用场喇!! 呢个就系呢度嘅主角—蒸气㷛. 蒸气㷛下面驳住一大筒蒸馏水, 上面就用高温将蒸气喷出. 师傅帮我地喺最下层落米, 唔需要加水, 话去到最后我地就可以有粥食.师傅解释话荷叶嘅作用系防止海鲜碎跌落粥, 好贴心呀 =) 今次第一次黎, 花多眼乱, 我地比师傅话事等佢介绍有咩好食.餐牌上写了不同食物的烹调时间, 枱上亦有提供timer, 只要set好timer 够钟打开盖就食得喇~三分钟打开~ 第一样食嘅系花甲乸~ 一开盖朋友们都急不及待起筷, 然后我就听到此起彼落嘅”好甜呀~~!” 小妹心念有无咁夸张呀.. 到自己食落口… 真系非常鲜甜, 完全无沙, 食落口嘅尽都是花甲本身嘅鲜味.唔系师傅讲都唔知原来花甲都有分公乸, 味道大细都咁唔同. 花甲公比较细只,
一口鸡翼

花甲乸
唔系师傅讲都唔知原来花甲都有分公乸, 味道大细都咁唔同. 花甲公比较细只, 同花甲乸一样肉质富弹性, 不过花甲乸较甜, 花甲公则较重海鲜味.
花甲公
大的是花甲乸小的是花甲公
濑尿虾亦是本地食材, 放入锅前全部都仲郁, 一落到锅就生虾咁跳, 要快手放哂d虾落去然后即刻冚盖. 平时食濑尿虾多是椒盐, 盐水煮等. 今次咁食完全能够锁住食物肉汁, 鲜味又唔会比其他味掩盖, 一流!!
濑尿虾
这条时令鲜鱼鸡鱼, 师傅建议呢条鱼蒸十五分钟. 师傅的建议时间恰到好处, 鱼刚刚熟透又好滑. 鱼肉食落口感觉好轻身, 唔系龙趸肉质好结实果类.
时令鲜鱼
系时候食D饱肚D嘅野 -- 冬菇酿墨鱼滑 & 烟肉金菇卷. 个锅经过几轮海鲜洗礼, 冬菇酿墨鱼滑同烟肉金菇卷都彷佛沾上了许多海鲜味道. 金菇爽口, 烟肉和墨鱼嫩滑.
开心嘅时刻过得特别快, 万聚期待嘅压轴喺讲byebye之前隆重登场. 小妹去北海道食新鲜蟹sashimi都系最期待同最钟意佢最后个蟹粥. 呢度都一样, 个粥煲左成晚好绵呀~!!粥嘅水系黎自全晚火锅中无挥法走嘅蒸气, 完全吸收哂全晚所有食材的鲜味, 只是稍加葱花已经好正啦~!!
Overall食材好新鲜, 师傅话佢系水上人, 呢间餐厅用的都是本地食材. 其实只要是食材新鲜, 真的完全不需要额外诸多调味已经好鲜甜. 今餐食嘅全部都系食材本身味道, 无添加, 更肯定食材本身嘅新鲜程度. 同埋个人钟意佢每样食物都有写上烹调时间, 啱哂我呢d食火锅成日唔肯定d野食熟未嘅人. 美中不足的可能是呢度始终系食海鲜为主嘅, 蔬菜选择不算太多.
花甲乸
花甲公