特登嚟元朗试吓传说中都好味出名嘅沙嗲牛肉面。午餐时间约排了15-20分钟队。「沙嗲牛肉蟹王面 」汤底:佢嘅沙嗲酱系花生酱加沙茶酱,又带点甜味,唔辣。唔算系最浓稠嘅质地,但系味道都够浓郁。牛肉:系传统茶餐厅𠮶种牛肉嘅质感,但系整得都嫩滑,唔会有梳打粉味。通常我食茶餐厅沙嗲牛肉面都唔会想食𠮶啲牛肉,但系呢间餐厅嘅牛肉,系会食晒嘅。面条:蟹黄面要加+$4。似系念念地嘅公仔面嘅质地。其实唔明点解要叫蟹王面?都冇蟹黄嘅味道。不过anyway,同个沙嗲牛肉面都夹嘅。整体系好味。🤔「沙嗲牛肉福面」我觉得福面冇蟹王面咁夹。因为福面本身有味,加埋个汤底都几咸吓。下次可能都系就咁要出前一丁算啦。🤔「炸猪扒」见好多枱都点咗炸猪扒,心谂系咪需要试㗎?食后觉得冇咩特别,唔系话特别出色。我个人觉得唔使特别试。另外佢啲猪扒呈现粉红色,硬系令我觉得唔知佢炸得熟未?「芝士流心蛋炒牛肉三文治」呢个三文治好好味。食唔到芝士嘅味道,不过都唔紧要。佢嘅流心蛋滑滑地夹埋炒牛肉,整体又入味,又有嫩滑嘅口感,再配以脆脆嘅烘底面包,整体系满意好味!呢间对比九龙城嘅方荣记,或者系牛头角嘅荣记沙嗲牛肉面,味道系更加接近平时茶餐厅早餐𠮶种味

「沙嗲牛肉蟹王面 」

沙嗲牛肉蟹王面

🤔「沙嗲牛肉福面」

沙嗲牛肉福面

🤔「炸猪扒」

炸猪扒

炸猪扒

「芝士流心蛋炒牛肉三文治」

芝士流心蛋炒牛肉三文治

呢间对比九龙城嘅方荣记,或者系牛头角嘅荣记沙嗲牛肉面,味道系更加接近平时茶餐厅早餐𠮶种味道嘅提升版。而方荣记嘅沙嗲牛面,就似系火锅浓缩咗一碗精华嘅面,两者嘅味道同牛肉嘅口感都好唔同。

环境: ★★☆☆☆

食物: ★★★★☆