2018-09-20
最近我决定咗脱离痴肥嘅路线。而且因为我揾返自己嘅关系,唔会叫自己再做朕。阿文觉得健康嘅路线绝对唔系净系讲食物,而系讲一种生活态度。今日我身体力行,特登走到去隔离坐嘅交易广场睇下呢间新开嘅沙律铺头有啲乜嘢咁特别。净系讲个名先,叫做 Salad Stop! (沙律亭),应该系「沙律停!」。事实上,真系唔知点解要加个「!」喺后面。究竟佢系想叫食紧沙律𠮶啲人要停低,定系叫停人去食沙律?加上!有感叹之意,非常之咁耐人寻味。入到去,虽然一条友就唔会打算坐低食,但见到啲座位喺中环来讲,其实都算好宽阔,你有几可见到食沙律有咁多位俾你食?描一描,竟然见到以前大学时候嘅一个校友,基本上系一啲都唔熟,但又出名多人追嘅靓女。咁当然,我就对佢一啲兴趣都冇,又有乜嘢比沙律更加吸引?讲返沙律配料,佢大约有不少于15款冻嘅配料,七至八款热嘅配料,仲有不少于15款酱汁,俾你mix and match。讲真,选择都算唔少,价钱亦比同区嘅其他沙律铺头不输蚀,当中还一个似样少少嘅烧味饭都买60几蚊嘅时候,沙律买返差唔多价钱可以话一啲都唔贵。点左一个 Tuna San 既 salad, 当中材料包括 Romaine lettu
点左一个 Tuna San 既 salad, 当中材料包括 Romaine lettuce, 爽脆 n crunchy 仲要每啖都 soaked in wasabi honey soy sauce - yummys清甜带点酸,好鬼开胃;seared tuna 外层腌好但不浓,最重要系 raw at its heart。
Wait - why is it called Tuna San? Does it speak Japanese?
Good fat 的牛油果份量不太多恰好,我都几憎食豆,但系毛豆冇乜怪味又唔粉囗,又几容易入口。Cherry tomatoes 配 mandarin orange 其实都几啱夏天食,又再次踢走左 Monday Blues。
呢个停,不失为一个又方便又平既 “salad stop!”