2018-01-29
马鞍山系美食沙漠大家都知,本人喜欢甜食,之前系马鞍山一路都揾唔到有质素嘅甜品舖,直到有网友介绍甜匠就去试下啦舖头细细,装修好有文青feel,打咭影相一流。不过晚饭后时间超多人,可能坐位唔多。讲真,坐落真系有啲迫。不过,最紧要睇下啲野好唔好食啦~叫左两款甜品都系即叫即做,等大概三个字度。开放式厨房,厨师竟然系三个后生仔,好surprise。见到佢地冇停过手,好认真(全程冇笑过⋯😅)讲番正题先,叫左一个焦糖香蕉海盐窝夫,一个紫薯双芋圆姜汁糖水。个糖水姜味好重,食材份量十足,有两三嚿紫薯,热辣辣冬天食最啱!值得回购!(第二天小妹已忍不住再简番呢款食至于个窝夫,有惊喜!除左即整之外,佢一啲都唔系粉浆味,外脆内软,有啲似麦味又真系食到海盐味个焦糖香蕉都系我意料之外,睇得出有心思!另外佢配个雪糕好滑好浓牛奶味,整个配搭好夹。甜匠仲有好多其他新颖的甜品,下次会再试埋其他支持年轻人支持小店