2016-11-08
今晚要请由加拿大渥太华来的亲戚食晚饭,爸爸坚持要来沙田明星海鲜舫,因为他每天早上都来这里食早餐,对它有情意结,觉得呢度啲嘢又抵食又好食。亲戚叫了这个超值海鲜餐,菜式包括:1. 烧味双拼 - 豉油鸡、烧鸭(唔知系唔系我罗斯轮盘咁分配,分给我们的是多骨的部份),我个人觉得味道唔错,但系其他人觉得太咸。2. 榄菜肉碎炒四季豆 - 㰖菜可能太多了,味道咸咗啲,而且用的油可能多咗少少。3. 上汤加拿大龙虾蚊伊面 - 味道唔错,加拿大龙虾当然不及澳洲龙虾咁好味咁多肉。4. 清蒸新鲜鲍鱼仔 - 共有10只,因为加拿大冇得吃这款海鲜,所以是必食的。5. 清蒸两斤重大海斑 - 肉质新鲜,不过味道会比深水斑淡少少。6. 鱼肚杂菜煲 - OK,鱼肚的质素比较薄身及不太弹牙,但是这个价钱算合理了。7. 豆沙锅饼 - 完全不觉得油,又不太甜,Good! 8. 西瓜 - 够甜埋单$1070,五位,每位$214。
7. 豆沙锅饼 - 完全不觉得油,又不太甜,Good!
8. 西瓜 - 够甜
埋单$1070,五位,每位$214。