2019-11-02
呢日又同小朋友去到沙田嘅交通安全公园度玩, 玩完之后喺附近度揾嘢食, 屋企人建议想食小菜, 我哋去咗间叫叉烧大王嘅餐厅, 晚市餐厅主要做小菜和烧味, 我哋都系比较早嘅时段去大概六点零钟 ,所以就好快有位。茶树菇炖唐排我哋当晚嗌咗四𩠌一汤, 个汤系嗌咗茶树菇炖唐排, 个汤既清甜, 好足料, 几重茶树菇嘅味道。蜜薯牛仔粒依家出面嘅小菜薯仔同牛仔粒呢个配搭都好流行, 但出面嘅餐厅通常都系做黑椒薯仔牛柳粒, 呢度 嘅薯仔牛柳粒系用咗物质来做, 对于一啲唔食辣嘅朋友多咗个选择, 牛柳粒做得几冧,唔靭, 薯仔炸到有少少脆面可以索到啲酱汁。酱烧脆皮茄子呢只酱烧脆皮茄子系用铁板上, 茄子入面酿咗啲肉, 再上薄粉炸, 最后用个烧汁嚟喂, 茄子外层有一层薄嘅脆皮, 食落几特别。豉油皇海虾海虾系走过油, 炸得通透, 然后再用豉油皇汁你喂, 虾肉够爽口 , 个豉油皇汁都调教得唔错。 我连壳都食埋。叉烧(例牌)餐厅个名用叉烧嚟做招牌,当然要试下呢度嘅叉烧, 呢碟叉烧系半肥瘦 ,同埋系㶶边, 呢两样嘢系佢食叉烧嚟讲好食嘅元素, 叉烧肉质几冧, 㶶边位够香口。
茶树菇炖唐排
蜜薯牛仔粒