2018-02-11 537 浏览
最近同朋友系沙田行完山,突然醒起有间叫陈根记嘅大排挡,因为早前系FB见到有报导话可能就快要结业,所以即刻决定去支持下第一次去到见到有好多人等紧位,尤其当日系星期六晚,十分热闹,我同朋友周围问人先知道系自己揾位搭枱坐,好彩我地得两个人,好快就揾到位我地想叫网上话最出名嘅wasabi 手撕鸡,可惜一坐低已经听到话卖晒,唯有试下其他菜式啦,我地点左椒盐濑尿虾同沙爹牛肉粉丝煲,我谂太多人帮衬嘅关系,等左一段时间先有嘢食椒盐濑尿虾炸得好脆口,份量都足够两人食,不过略嫌唔够热,同椒盐味不足另外嘅沙爹牛肉粉丝煲就十分惹味,份量好多,有大块牛肉、青红椒、洋葱等配料,可以送好大碗饭,值得一赞到最后我地想试甜品,原来要去另一个位排队,当日我足足排左半个钟先轮到我,可惜大部分甜品已经卖晒,芒果一口脆、芒果河粉等等已经冇晒,令我好失望,我唯有点左个焦糖炖蛋,质地好滑,但细细个嘅份量已经要$36,觉得有点贵大家下次如果想试招牌菜,真系要好早嚟食,今次就当感受一下大排挡风味,希望陈根记可以继续营业啦,因为好有香港特色

另外嘅沙爹牛肉粉丝煲就十分惹味

椒盐濑尿虾