2023-03-03 1678 浏览
前排喺沙田围工作,收工后想试试日本菜,同同事经过呢间日本居酒屋,决定满足一下我呢个仲未去到日本旅行嘅人。呢间餐厅叫做「和气食堂」,门面装潢已经好有日本气氛。我地入去之前,见到店外几个人在等拎外卖,应该好受街坊欢迎,估唔到都真系几有惊喜!我地一行2人,总共嗌左8款食物,由于太耐无食刺身,所以呢个一定要点啦~🎈4点刺身盛A呢款刺身有齐三文鱼、甜虾、章红鱼及广岛蚝刺身,我自己最中意蚝,肉厚味道鲜甜。章红鱼就比较少食,份量多而且爽脆。甜虾大大只,非常满足我对日本刺身嘅渴求。🎈日本清酒石锅煮蚬呢道简单而味道清淡纯的海鲜,系我在日本居酒屋必点嘅菜式。清酒经过煮热后味道更加香浓,放入新鲜的蚬实在系绝配。清酒煮蚬。食嘅就系蚬本身鲜味,将暖清酒汤饮落去,成个人暖入心头。呢锅煮蚬的份量相当多,两个人食非常足够。🎈三文鱼牛油果沙律沙律份量充足,蔬菜新鲜爽口。牛油果有淡淡嘅脂香,食落细腻柔滑。满满嘅三文鱼加埋蕃茄粟米,加上日式醋,相当开胃!🎈电击鸡翼6件第一次食呢款电击鸡翼,调味相当出色,入口先发现原来系冻食,咬落好有口感,正!🎈寿司:黄金烧三文鱼腩/咖哩烧帆立贝/火炙黑松露3点/鹅肝我哋点咗几款特式寿司,个
🎈4点刺身盛A

🎈日本清酒石锅煮蚬

🎈三文鱼牛油果沙律

🎈电击鸡翼6件

🎈寿司:黄金烧三文鱼腩/咖哩烧帆立贝/火炙黑松露3点/鹅肝
我哋点咗几款特式寿司,个人最钟意火炙黑松露3点~ 本身帆立贝大大粒已经好满足,再加上香气同味道同样浓郁嘅黑寸露,绝对系齿颊留香!同事就比较中意鹅肝寿司,食落去饱满香软,鹅肝嘅油香留喺口腔一段时间先至消失~

整体评价:
埋单2位$650有找,我哋都系饱到揽住个肚离开餐厅,性价比真系好高!餐厅麻雀虽小,但味道、份量都令人满意,店员都服务周到,唔使嗌就已经自动帮我地斟水,态度友善,抵赞!
2023-02-22
  • 日本清酒石锅煮蚬、
  • 电击鸡翼