2024-10-19
早几日行开 #沙田新城市广场 ,见到新开咗间日式餐厅 《 Zen by TERA 》,正值中午时分,好多人排队。餐厅主打日式白咖哩、丼饭、刨冰等仲增添咗日式白咖喱乌冬、刨冰等,决定入去食个lunch 😋😋。而佢地餐厅系由法国蓝带厨师主理👍🏻,见到佢哋嘅午市套餐都好抵食,可以自由配搭定食💗。LUNCH SET《大盛自配定食》1️⃣)🍚岩手县珍珠米 $68+🥩美国安格斯牛肉 $38+🐖顶级豚五花 $32岩手县既珍珠米每粒都系晶凝通透,口感一流👍🏻,而安格斯牛肉牛味香浓,肉质鲜嫩,每一块都煮到恰到好处👍🏻,好好味😋。而豚五花都冇令我失望,肉质爽口,味道一流🧡2️⃣)🍜白咖喱乌冬 $88+🍗南蛮炸鸡3件 $24乌冬超级弹牙,再配埋佢地独有既白咖喱汁,而白咖哩系由细滑既薯蓉同日式咖喱组成,口感一流,味道好creamy 😋。炸鸡香脆嫩滑,超级松脆💗🥗沙律 酸酸甜甜沙律菜,非常开胃☺️🍨抹茶刨冰抹茶味道超香浓,再配埋红豆、白玉丸子作馅料,味道超级清新好味,又唔会好甜,超级推荐👍🏻👍🏻🧇白桃伯爵茶窝夫窝夫非常香脆可口,配埋我最钟意嘅伯爵茶酱汁,再加埋白桃肉,个味道超级新鲜,好好味😋🧋饮品:荔枝梳打—清爽解渴荔枝
LUNCH SET
《大盛自配定食》
1️⃣)🍚岩手县珍珠米 $68
+🥩美国安格斯牛肉 $38
+🐖顶级豚五花 $32
2️⃣)🍜白咖喱乌冬 $88
+🍗南蛮炸鸡3件 $24
🥗沙律
酸酸甜甜沙律菜,非常开胃☺️
🍨抹茶刨冰
🧇白桃伯爵茶窝夫
🧋饮品:
荔枝梳打—清爽解渴
荔枝椰果乌龙茶—荔枝味香浓,配埋爽口嘅椰果,口感丰富,同乌龙茶,简直系绝配