2016-12-28 1025 浏览
沙田市中心呢边都冇乜小食店,新蒲坊算系其中一间,亦喺沙田经营左好多年。细细嘅舖位孕育咗好多人嘅集体回忆。以前串烧只需要6蚊,慢慢、慢慢变到而家10蚊一串,所以都唔系成日黎食。今日喺沙田拍下拖嘅时候就去买几串串烧黎咬下。等候嘅人相当多,但舖头好细,而且冇明显嘅队比人去排,所以呢如果客人谂好叫咩就要比啲勇气上前同啲姐姐讲食乜,因为有好多人都系等紧野食或者谂紧食乜。多数人黎呢度都系食串烧,不过呢度其实都有车仔面,但我就从来都冇食过。呢度有几种串烧,鸡肉、猪颈肉、牛肉、司华力肠、烟肉等等,你谂得出嘅都有架喇。谂定就快啲嗌喇,因为都好多人叫等一段时间架!呢度系即叫即烧嘅,好佩服啲姐姐系𠮶热热嘅火炉前烧咁耐。今次叫左猪颈肉同鸡肉,等左大约5分钟左右,点埋呢度特制嘅蜜糖酱同沙嗲酱就食得喇!串烧用发泡胶盘仔装住,如果净系叫一串嘅话系唔会提供盘仔嘅。客人都系企喺度食嘅,行出啲就系沙田公园,有啲人都会拎落去坐喺度慢慢食嘅。𠮶两只酱又系百搭嘅,点咩都咁好食。猪颈肉一如以往咁爽口,有咬口之余又唔会太un,而且肉汁好juicy,而鸡肉就好嫩滑,而且多肉,味道就好似BBQ咁样,好香,好想食多几旧。
谂定就快啲嗌喇,因为都好多人叫等一段时间架!
呢度系即叫即烧嘅,好佩服啲姐姐系𠮶热热嘅火炉前烧咁耐。
𠮶两只酱又系百搭嘅,点咩都咁好食。
  • 猪颈肉串烧