2023-11-10 165 浏览
身为何文田社畜嘅一份子,袋住一两间深宵食堂傍身喺基本配置。讲到平靓正嘅,我同同事首选浙江街嘅《七喜小厨》。除咗性价比高嘅小炒面食,佢$88一大煲足料嘅“螺头虫草花炖汤“可以话喺镇店之宝!甘啱今日同前老细一齐被钦点放工做义载司机,一支旗两架车HOTEL ICON入鲤鱼门,决定回程去《七喜》回味下昔日嘅味道。19:30嚟到浙江街,泊好车先发觉《七喜》失咗纵?!无谂过一向旺场嘅《七喜》都有做唔住嘅一日,执咗😳! 大失方寸嘅我哋唯有向附近嘅餐厅埋手,最后俾《镒澧小厨》厨师推介嘅剁椒海鲈鱼吸引咗,决定试服/伏。两个人嗌咗:〰️〰️〰️🐟 剁椒海鲈鱼 $88 (CP:◼️◼️◻️◻️◻️)▪️ 胜在厚肉少骨,有鱼香但唔鲜嫩,偏瘦欠缺油脂感,重点“剁椒“辣但唔香,唔惹味,无追食嘅冲动,普通!🥘 海鲜粉丝杂菜煲 $75 (CP:◼️◼️◻️◻️◻️)▪️ 见到呢个煲嘅等一个反应喺“海鲜煲?“。 骤眼睇除咗西兰花,菜心,豆卜,枝竹同粉丝,海鲜嘅成份就喺得𠮶几粒虾米仔。最后经过一番深入了解先发现煲底𠮶几旧鱿鱼!与其话喺海鲜煲,话喺唔小心跌咗几旧炒鲜鱿落个粉丝杂菜煲到嚟得更贴切!🗣 西兰花同菜心翠绿色口感偏腍,调味上整体算喺正常发挥,

两个人嗌咗:
〰️〰️〰️

🐟 剁椒海鲈鱼 $88 (CP:◼️◼️◻️◻️◻️)

🥘 海鲜粉丝杂菜煲 $75 (CP:◼️◼️◻️◻️◻️)
🗣 西兰花同菜心翠绿色口感偏腍,调味上整体算喺正常发挥,值得赞嘅喺个煲上枱够热同粉丝入味得嚟保留到一丝嘅脆度,唔会腍哂。整体嚟讲出品有啲离题,味道一般!
〰️〰️〰️
💸 连两个白饭 (+$10@), 埋单$183,人均 $92。
🗣 味道好一般,茶记一贯嘅setting,迫夹咗啲,卫生有进步嘅空间。差唔多嘅价钱我会有好啲啲嘅选择!今次一别可能就是永远~ 再见了浙江街,再见了我嘅回忆!

2023-11-02