2022-06-29 1174 浏览
酱油元祖拉面 ($79)食落好有东京酱油拉面嘅味道。加埋紫菜同埋啲メンマ真系绝配。汤底咸香得黎有少少回甘, 食得出系用鲣鱼干淆出嚟, 好有层次感。 但主角系个面, 今日呢个面真系冇得弹。食得出佢系新鲜自己做, 而唔系买返嚟。 其实香港真系冇几多地方可以食到咁新鲜而又正宗嘅拉面。净系轮个面底,佢真系好过好多所谓正宗过江龙用嘅面。呢个面有拉面应有嘅弹性而唔系碱水面𠮶种橡筋面。仲食得出小小蛋香, 简单系神作。🤯🤯豆酱元祖拉面 ($79)其实即系面豉汤底。依碗有好浓厚既豆香味道, 而汤底都啱啱好, 浓得黎唔会太咸。 佢个面真系好神奇, 换咗汤底又有另一番风味 😳 软硬适中又有面豉既咸香。明白到店长系想每一碗面做到最好但如果有更多拉面选择又真系一流。👍👍 虽然呢两个面嘅配料系一样, 但系因为汤底唔同, 食落嚟嘅感觉系完全唔一样,唔系一样嘅系佢嘅日本嘅风味。 有时有啲野真系 "Less is More" 😋 Lunch Set 配迷你照烧鸡肉丼/和风牛肉饭 (+$28)依个饭系跟餐嘅。感觉无乜特别, 饭有少少太多水。有啲似连锁店嘅鸡/牛肉饭。下次应该又留番个肚, 叫替玉仲好 (即系加面底+$10)

酱油元祖拉面 ($79)

豆酱元祖拉面 ($79)

顺带一提,佢宜家星期一至五嘅三点至五点做紧八折优惠。 食一个咁高质嘅拉面都系六七十蚊 😋😋