2021-09-19
今次经朋友介绍,去左油麻地试一间新拉面店,叫做MAKI,佢竟然身处于庙街牛杂隔离,完全幻想唔到会有一间日本拉面店。我都系抱住无咩期望嘅心情,因为香港做日式拉面,好多都做得唔似样,我系日本食过好多拉面,总系有几种口味特别喜欢,系香港食唔返的。睇睇餐牌,就系佢啦!传说中要来一试的蓝色鸡汤拉面!除左蓝色鸡汤拉面,我仲说服我朋友叫一D比较颜色鲜艳嘅拉面比我影,为求画面丰富D呀嘛!所以我地另外点左辣味猪骨汤拉面 + 味噌拉面。先黎讲下呢碗【蓝色鸡汤拉面】话说日本东京「本所吾妻桥」有一间叫做 「吉法师 KIPPOSHI」,佢原创左一款鲜蓝色的蓝色鸡汤拉面,触目度甚高!我当然就系为左佢而来一试,到底系咪抄袭日本名物呢?蓝色【清鸡汤拉面】HK$85但估唔到系,佢用左另一种食材「蝶豆花」去制作汤底,加入大量鸡肉,汤汁有好浓重鸡肉味,但佢感觉唔油腻,好清新,唔会觉得食左好肥咁。而且佢配料都好多,有两片猪肉叉烧,就算咬过佢都唔会散开,做得好结实。仲有原只鸡蛋,好足料!鸡蛋上面仲插住支野,系咩黎?面质较粗身,吸汤力够,面质弹牙,唔错。原来佢会比一支柠檬汁你唧落个汤,令佢变成紫色!呢个就系蝶豆花嘅特性!落完柠檬
睇睇餐牌,就系佢啦!传说中要来一试的蓝色鸡汤拉面!
先黎讲下呢碗【蓝色鸡汤拉面】
我当然就系为左佢而来一试,到底系咪抄袭日本名物呢?
蓝色
【清鸡汤拉面】HK$85
仲有原只鸡蛋,好足料!鸡蛋上面仲插住支野,系咩黎?
面质较粗身,吸汤力够,面质弹牙,唔错。
落完柠檬汁,食落仲有柠檬酸咪咪嘅感觉!
红色
【樱花虾辛辣猪骨汤拉面】HK$70
呢碗橙红色的 辣味猪骨汤拉面,店主话佢系以九州拉面以福冈最出名嘅猪骨汤底风格制作。
果然真系猪油味好重,猪骨汤好浓极浓,可以话系我香港第一次食到真系日本食嘅味道,大惊喜!
面质同鸡汤拉面都唔同,佢系用左幼面,因为浓汤用幼面会较适合,真系相当认真!而且口感同味道都系我东京中野「艳MARU」食到嘅感觉,真系好似去左日本食拉面!
汤底落左好多樱花虾所以好香虾壳味,好似虾饼果种香味。
汤底微辣,唔系真系想像中咁得人惊,而且仲带少少甜味,应该系猪油嘅甘甜,超好食!我连汤都饮埋!
上面一件非常抢眼就系樱花虾饼,虽然比汤浸过,但佢变成上脆下软,软得黎唔会腍哂,反而似食紧虾饼好烟韧,真心正!会再翻啅!
橙色
【味噌猪骨汤拉面】HK$75
猪肉叉烧唔会散开,肥瘦均匀,真心抵赞!
问返老板,点解佢碗碗面嘅质地都唔同,原来系因为佢每一款都以日本唔同地区拉面为主题,所以要配合返当地汤底口味同面质口感。
认真倾谈之下,原来大厨系日本拉面店学师4年,每年都会转去不同地区学习拉面制作,所以我真系食到好多日本地道嘅拉面口感!
大感动!
大厨表示而佢地所有面条都系采用日本材料于香港厂房制做,相当新鲜可靠!
另外我地几个人,仲叫左一碟串烧试下
鸡心 -弹牙,酱汁好甜,唔苦唔腥,少甘香,呢个有惊喜
泡菜猪肉 - 好香泡菜好fresh,猪肉油花好重,两者平衡得好好
鸡软骨 - 卜卜脆,黑椒香,带少少鸡肉咬口,中规中距
鸡肾 - 爽弹牙,好原味,无乜调味。
牛舌 - 好厚肉!但有筋,难咬少少,好香牛油味,都好腍好易咬。
HK$28咁大串性价比算最高。
大葱鸡肉 - 大葱好香甜,带辣。鸡肉好结实好大件,但嫌酱汁唔够多,可以再多D。
鳗鱼 - 味道正常,不过不失,无惊喜,份量有点少,嫌唔够喉。
成餐最满意系红色樱花虾汤拉面,我谂我黎紧可能一星期要食一次,止下日本瘾先!
店内环境都好有日本居酒屋小店感觉,当去下旅行咁止下瘾都唔错,好过去好多连锁拉面店呀!