2017-06-25
上星期我同女朋友先系东京返黎,食左好多日拉面, 但我女朋友话唔够喉,要系香港继续寻找拉面之旅㖞,所以今日放左工近近地去风云丸食晚饭。 我地去到风云丸既时候系六点半,无咩人,一去到有位,点知坐多阵已经满座。入面嘅装修都好有日本嘅风味,灯光适中,楼底高,空间感较日本面店多。佢哋嘅服务好贴心,落单纸有中文同英文,纸上可自由选择冷面或热面(枱上一张纸概括描述冷热面嘅分别)和份量(分别有200g, 300g和400g), 完全唔使加钱!!!!我叫咗石烧浓厚豚骨鱼介味玉沾面,女朋友钟意食辣,所以叫咗石烧辛辣豚骨鱼介沾面,食得就唔好嘥,我哋当然叫咗400g啦!另外仲叫咗羽根饺子!唔客气啦!可能系我见识少,平时食沾面嘅酱汁系用普通一个碗装上,但风云丸沾面嘅酱汁系用石锅呈上,热力更加平均,啲酱汁亦都唔会咁快就摊冻左,即使食到最后一啖,每一啖面都依然充满热辣辣嘅麦香味道。另外,面条既质感似乌冬,比较粗身,所以挂汤既范围大啲,食落去佢一啖面都沾满热喷喷嘅酱汁。豚骨鱼介酱汁相当浓郁,辛辣豚骨鱼介就辣得嚟唔会抢晒𠮶鱼介味,我食咗400g都唔会话好肥腻,叉烧明显有喺外表稍为烧过,叉烧比起之前食咁多间沽面嘅叉烧都来
豚骨鱼介酱汁相当浓郁,辛辣豚骨鱼介就辣得嚟唔会抢晒𠮶鱼介味,我食咗400g都唔会话好肥腻,叉烧明显有喺外表稍为烧过,叉烧比起之前食咁多间沽面嘅叉烧都来得厚身,叉烧很易咀嚼,脂肪分布好平均,难以抗拒!
羽根饺子都值得一试,入面嘅馅料好足,好够味道,所以我哋都冇点饺子汁,称得上为皮薄馅靓
食咁多嘢最后埋单都只不过系$240左右,无论饺子和沾面份量都多,食物质素都好有水准,服务环境都好好!我哋第一站寻找拉面之旅系大成功啊!