2017-01-10
新一年,又喺同啲食友聚一聚嘅时候,几位老友嚟过Les Saveurs食晏,知道佢哋啲质素甚高。晚市就未到访过,就一于尝尝佢哋晚市嘅手势,兼友情共聚法菜夜。讲到食法国菜,小弟经验唔多,但知道法国菜用料够精选,烹调如艺术,可让人有发人深省嘅感觉,所以,落足力慢慢细尝个中真味。既然餐厅名字带有Private Kitchen,当然有别一般法国菜餐厅。先讲环境,以私隐度为卖点,整间餐厅间开为多组房间,绝对唔怕受其他客人骚扰。再者,房间布置简洁而幽雅,又不失气氛,更可以远眺维港夜景,睇烟花一流,但就相信定价更高。食物选择,主打一个7道菜嘅晚餐,餐前小点、3个前菜、1道汤品、主菜3拣1,再加1份甜点,定价$788,另收加一服务费,主菜拣牛肉需另补$88。当然以普罗大众食餐饭近成千银,绝对喺唔便宜嘅一餐,但以一餐高质素嘅法国菜而言,应该喺物有所值。French Bread人齐又未正式上菜,最好食啲面包嚟打发吓时间,以小木盒盛咗嘅都喺法式面包:牛角酥、百吉包,前者酥香富牛油味,后者外脆内软,搽点自家制软滑嘅牛油,感觉已好唔错。L'Amuse Bouche小巧细细杯嘅餐前小点究竟喺乜,侍应话会次次都唔同,
小巧细细杯嘅餐前小点究竟喺乜,侍应话会次次都唔同,而今晚嘅喺椰菜花忌廉配炸樱花虾、海胆及龙虾油,单睇依个组合名单就觉得大厨好有心思,极期待,卖相又好精致。椰菜花忌廉口感好柔滑,估唔到椰菜花味咁出,加埋啲海胆及龙虾油,味道好融和,炸樱花虾带出点点脆脆感好有惊喜。
L'Amuse Bouche
第一道前菜就嚟道蓝龙,都咪话唔落重本,但作为前菜,无理由俾只龙虾过你架,卖相唔喺震撼,却精致漂亮。主题龙虾肉配牛油果、松露片,都喺精贵嘅食材,蓝龙好爽,味道夹而多层次;枣红色口嘅喺鳌虾啫喱,暖暖哋,好虾味,感觉好得意;伴碟嘅生菜沾沾奶黄色嘅柠檬乳酪酱,都可以讲喺有神来之笔嘅感觉。
Poached Blue Lobster
第二道前菜,以玻璃盖冚住,玻璃内弥漫嘅烟雾为大家卖少少关子,侍应话需要等两分钟先可揭盅,喺要让烟熏嘅效果突出啲,而一打开,烟熏三文配黑鱼籽华丽登场。睇菜名知道三文鱼喺以42°C慢煮,所以,三文色泽鲜明油润,柔滑到不得了,颇有烟熏香,加上黑鱼籽,集咸香鲜;所配嘅酱汁喺红菜头蓉及以分子啫喱去处理嘅苹果辣根汁,前者好有红菜头味,后者出奇咁清新㖞。
Fresh Smoked Salmon
Fresh Smoked Salmon
食咗个小食加两道前菜,喺时候饮个汤,是晚嘅餐汤喺西洋菜,但西式做法就肯定喺第一次试,大厨都真喺有胆色揾西洋菜做西汤,仲鬼马到以茶壶嚟倒出墨绿色嘅餐汤。估唔到西洋菜做西汤都掂㖞,打得好溶,又隔渣隔得清,所以,质感非常滑溜,西洋菜味强劲。倒完汤,第一时间要食喺𠮶两片脆饼,因为仲喺脆口,且富牛油香;而黑毛猪火腿咸咸香香,象拔蚌仔柔韧有咬口,整个汤都满有惊喜!
Cream of Watercress Soup
以餐汤润一润个喉咙,接住就上第三道前菜,以为喺普普通通嘅一道煎鹅肝,却喺继续一道精彩接另一道精彩,而精彩在于啲细节位。鹅肝大件厚切,口感好嫩滑,外层带点焦脆,又甘香,加咗椰子酒煮,有点点椰子味,仲伴啲香脆炸椰子片及甜甜酸酸嘅焦糖化菠萝,令食味唔单一,而鹅肝上有啲分子葡萄醋珠珠,微微酸,有中和鹅肝油腻之效。
Poached and Pan Fried Foie Gras with Malibu
过场嘅小清新就喺一小羹柚子雪葩,好强劲柚子味,带有少少柚子皮,酸酸甜甜好清爽。
延续法国菜讲求卖相精细,一道猪颈肉拼猪颊肉同样做得细致,采用西班牙黑毛猪火腿已经喺质素嘅保证,前者以香煎处理,超脆口,又有肉香,衬个芥辣忌廉汁,正呀;后者则以炆炖方式处理,既腍又松化。伴菜亦唔喺大路货色嘅喺薯菜,当中嘅紫薯蓉做得好幼滑。
Sous Vide Iberico Pork Collar, Braised Pork Cheek
见到「肉眼」,不其然就会谂住成件扒咁款,法国菜又点会做得咁粗,再者,之前已经尝过多道前菜,依家个份量就啱啱好。卖相跟上面个猪颈肉有几分相似,不过,经过炭熏加慢烤,再煎到五乘熟,色泽嫩红,落刀𠮶下已知好软腍,入口肉质果真好柔嫩,外层有炭火香味。依碟嘅伴菜同样有啲精彩位,椰菜花三重凑,椰菜花做出3种唔同口感,原粒烤蒜烧到化透,好香软。
Prime USDA Ribeye
侍应每上一道菜,都有详细介绍,而是日鱼鲜就喺嚟自日本嘅金鲷鱼,亦喺店中嘅招牌菜之一,半煎炸方式令金鲷鱼嘅鱼鳞泛起,令卖相别树一格,入口亦脆卜卜,至于鱼肉,鲜嫩至极,佐以龙虾泡沫,怪唔之得友人超赞!
Fish of the Day
最后一道经典法式甜品绿茶千层酥登场,可以讲喺完美作结,千层酥酥脆富牛油香,而中间嘅绿茶慕丝,绿茶味突出,甘苦而柔滑。虽然餐牌写住柑橘沙律及雪葩,但依家改为鲜什莓及云呢嗱雪糕,一样唔错,尤其啲雪糕睇到粒粒香云呢嗱籽,云呢嗱味嚟得天然芳香。