2010-10-12
因为女朋友生日,去湿地公园玩了一天,事前上or查探附近有咩餐厅食晚餐,发现这小小餐厅。这餐厅真是小得很,一转只有18个客人。幸好及时订位,否则无得入座。之前系饮食男女好似介绍过本店,见到法国佬真系系到做大厨!!订座的时候问一问店员有何推介,佢话有青口入左货,好多人订座时都会order一份,所以都order左一份试试。其他到时再点。系天水围坐轻鐡到大棠路站,落车向大棠路方向走到最后(大约10-15分钟)就会见到小小店。见到布置都几贴题,有幅白朗峰既画系墙上。店员都好热心系我地睇紧menu既时候过嚟介绍一下各种食物,十分细心。menu上既所有主菜都可以加$70转做set ,包任何一种汤,甜品和指定饮料。香橙鸭胸($198)(today special)很醒胃,个souce 系有橙味,一片片既鸭胸上有一片片橙肉,橙肉同鸭胸一齐放入口,先食到甜味,配出味道平凡的鸭胸。烤羊架($168)羊架要俾个good佢,好好味,完全不觉得膻,觉得那是羊肉味。厨师推介四成熟,不过我地怕死,都系要七成,食落有少部份会硬d,大部份都比较软。磨菇汤哈,又系要俾个good 佢,因为未饮过咁香浓既磨菇汤,放上枱已经有一
系天水围坐轻鐡到大棠路站,落车向大棠路方向走到最后(大约10-15分钟)就会见到小小店。见到布置都几贴题,有幅白朗峰既画系墙上。 店员都好热心系我地睇紧menu既时候过嚟介绍一下各种食物,十分细心。menu上既所有主菜都可以加$70转做set ,包任何一种汤, 甜品和指定饮料。
香橙鸭胸($198)(today special)
烤羊架($168)
磨菇汤
哈,又系要俾个good 佢,因为未饮过咁香浓既磨菇汤,放上枱已经有一阵阵蘑菇香气,汤是杰一点的,有大量蘑菇碎在汤内。
芝士萝卜汤
好奇怪...................完全是普通白汤,如果店主睇到本文可唔可以话我知系咪俾错野我?
白酒煮青口($148)
青口虽然细只左d, 不过有很多只,食极都有。source 有阵阵白酒香。
白朗峰
侍应先旨声明,这个甜品的主角是云尼拿汁,蛋白泡是配角,很有趣~入口即溶的蛋白球,加上雪尼拿汁,两件本来平凡的食物走在一起,变得有趣味了。
西梅焗蛋
女朋友极喜爱这个甜品,店主见到的话,可否告诉我点样做到得好味??梳乎里底有西梅干,外表平凡,食落有惊喜。
咖啡
有一层厚厚的creama在表面,冲得不错。
最后我同女朋友都捧住个肚,饱饱咁离开。