2021-05-19 610 浏览
好想去食有crepe嘅餐厅,所以今次就嚟咗呢一间来自法国嘅crepe餐厅😍餐厅唔算太大,但系会有一个位置可以睇到店员准备crepe嘅情况🤩当日试咗唔同味嘅Apple cider🍎🥂,店员特别介绍佢哋嘅Apple cider, 系由法国直送香港,有唔同浓度,可以随个人喜好去饮。我哋试咗一个2% alcohol apple cider(Doux), 5% apple cider(Kerne)同一个6% 浓酒味嘅。2% alcohol Apple cider 比较甜,好似一般嘅苹果汁,容易入口。Kerne 就会饮到苹果甜味同酒嘅苦涩味,两种味道都会出现,另外一款就无咁重苹果香味。餐厅特别用碗嚟饮酒,好似大牌档战斗碗咁😛。Pan Fried Scallops $118钟意Parma ham特别炸过,好脆同香,捞沙律菜食几好🤪。带子正常发挥,唔会煎得太老。每粒带子上都有黑松露作点缀,吊一吊味。Black Cod Fish Fillet $175黑鳕鱼蒸熟,黑鳕鱼就冇特别嘅调味或者用任何酱汁腌制,口感滑身,会有淡淡鳕鱼味🤓。鳕鱼配上蕃茄汤,蕃茄汤入边除咗蕃茄,仲有好多唔同嘅青红黄椒,青红黄椒煲到

Pan Fried Scallops $118
Pan Fried Scallops

Black Cod Fish Fillet $175
黑鳕鱼蒸熟,黑鳕鱼就冇特别嘅调味或者用任何酱汁腌制,口感滑身,会有淡淡鳕鱼味🤓。鳕鱼配上蕃茄汤,蕃茄汤入边除咗蕃茄,仲有好多唔同嘅青红黄椒,青红黄椒煲到好冧,轻微带辣。所以,蕃茄汤整体酸酸地带少少辣嘅感觉,几开胃添😋。
Black Cod Fish Fillet

La Piano $145
咸薄饼Galette用荞麦做,好有麦香,净系食薄饼皮已经够味,佢边边位仲整得好香脆🤤,中间位带点烟韧。Galette内里充满馅料,入面嘅cream同波菜捞匀,满满的。Gatlette面上仲有蛋黄,笃穿蛋黄加埋烟三文鱼片可以平衡一下咸味,好容易就食晒😙。
La Piano

Le Pecheur $75
甜薄饼有好多口味拣,我哋就拣咗呢两款。Le Pecheur 有好多朱古力酱🍫,中间位置有焦糖香蕉,格外香甜。加上杏仁卡就可以减一减甜味😆,同增加口感。crepe 皮质感烟韧,好香牛油味🥰
Le Pecheur

Les Voiles De Saint Tropez $88
除咗有焦糖苹果🍎外,仲有海盐焦糖酱加云尼拿雪糕。云尼拿雪糕应该系自家制🤔,我好钟意个海盐焦糖酱,唔会太甜,味道好似某H牌嘅海盐焦糖雪条😜 crepe皮同样好味。好钟意佢哋嘅crepe😍 下次再试其他味道😆
Les Voiles De Saint Tropez

Pan Fried Scallops