2017-07-28 726 浏览
法国菜 令人想起是用钱买浪漫偏偏我并不浪漫。餐厅位于铜锣湾,好耐无从呢个角度观赏醉人维港,忍唔住要影返张相记底呢个moment浪漫并不一定只限跟情人,跟闺蜜摸酒杯底更黎得畅快。食私房菜优胜之处便是坐底、等食、唔洗谂。今晚品尝的7道法国菜虽然Menu系一堆英文+法文。放心!会有专人讲解先会出菜架~~先来餐前面包,一盒精致小木箱内放满3款各具特色面包 (法包-松脆、牛角包-酥化、麦包-外脆内烟韧)。再来一个餐前小食唔记得系咩 不过好滑好似布甸咁 Hokkaido Scallops Tartare带子配鱼子酱再加热情果sauce,无谂过味道可以咁夹,面个块黑色脆脆好似话系沟左墨鱼汁整 Pan Fried Langoustine龙虾仔肉质好弹牙(不过细只左dd)上面放左好似炸蒜片既叫亚支竹 沟埋d酱汁食 good taste Fresh Smoked Salmon42°C慢煮的Signature Dish三文鱼,上菜时用一个盅盖著,内里用上苹果木烟熏至2分钟,开盅时一阵阵烟熏气味飘散。哗!估唔到熟左既三文肉质可以咁软滑juicy再配上爆脆鱼子酱,另烟熏香味亦慢慢在口腔盘旋,真系一试难忘
法国菜 令人想起是用钱买浪漫
偏偏我并不浪漫。

放心!会有专人讲解先会出菜架~~

先来

再来一个
餐前小食唔记得系咩 不过好滑好似布甸咁

餐前小食 有d似布甸

Fresh Smoked Salmon

Hungarian Beef "Goulash" Consomme
呢个汤好得意架!上餐时,只系放一只碗碟上面有一粒意大利云吞加一块黑松露薄片,再用一个茶壶倒出浓汤,感觉好似专为我而设。好特别
不过今期浓汤味道较重及偏咸,chef下次要手下留情唷~~

饮完浓汤,来一匙羹柚子雪芭,清一清味蕾,当堂成个人醒晒,上主菜再食过

柚子雪芭

Fish of the Day
用上金鲷鱼以半煎炸烹调,大厨特意将鱼块上鱼鳞片炸至竖起,令外观有特式外,入口鱼皮脆鱼肉嫩,配上龙虾汁进食真系超

Prime USDA Ribeye
炭烧慢煮顶级肉眼,卖相虽红但并没有血水流出,入口半溶但有咬口,肉质超嫩juicy

最后上甜品
Coffee Granite
低层是朱古力酱配上云尼拿cream,面层是咖啡碎冰再放少许朱古力脆米
超爽呀!
I love it