2023-06-08
今日放假约咗好姊妹去街,仲指定要呢间Brunch叹下,餐厅环境简约蓝白黑色做主调,直望仲见到开放式厨房今次叫咗个Brunch有5 course ,先上招牌生蚝,新鲜奶滑生蚝面头仲加上清新青瓜粒,仲有经西瓜制成嘅沙冰粒,再配埋个油醋汁,成个配搭真系好啱夏天食前菜有两款分别系The Sea Dog及Tuna Tartare,前者热狗香肠系用咗新鲜海鲜整成,面包烘到外层香脆入面软熟又香口,食落真系鲜味十足,我好钟意呢个啊后者系吞拿鱼他他摆盘精致,成个他他系用上鱼蓉再加入切粒鱼肉,而且仲有烟熏过嘅蛋黄酱汁嘅浓香,食落顺滑又带有鱼肉粒鲜甜口感到我期待嘅主菜出场了,系Catch of the day,煎到两边金黄色既鳕鱼,食落面层香口,鱼肉厚身够鲜味,再配搭椰菜花蓉同埋香蒜酱,立即提升左味道层次最后食埋甜品就完美又满足,Seasonal Madeleines,系法国传统嘅贝壳形小蛋糕,好钟意佢焗到又香又松软,入面系邪恶流心栗子酱嚟㗎,食落已经够香浓,旁边仲搭埋个自家制清新柠檬味奶油