2016-06-06
话说多年前,朋友同队长去左湾仔一间法国餐厅庆祝生日,佢地订左个2层心太软当做蛋糕,坚好味,到而家仲记得!今年生日,想重游旧地⋯⋯不过已经转左另一间法式扒房,好似话系法国系殿堂级既旧式扒房。入到去就真系好旧式扒房style,而有选择障碍既朋友,你唔驶惊,因为佢全日既menu都系得一款⋯⋯就系牛扒餐,你只需要拣几多成熟就可以勒。先黎兜面包同沙律,个沙律都几大碟的,然后就黎主菜牛扒,我叫左medium⋯⋯但似乎well done左,尤其上到第二块时,更觉well done。上牛扒时,法式阿姐会先砌半件比你,另外半件会用蜡烛兴住,到你食完第一件再帮你上碟,而且薯条系无限供应⋯⋯比你食都食唔到几多,至于个汁系青bb的,其实系秘制汁⋯⋯但我食唔出有几秘制,同埋有个疑问:点解牛扒会有阵羊膻味既!?除左牛扒,餐厅都有多款甜品拣,我地拣左一款signature sorbet蛋白饼、creme brûlée & Mont Blanc,但我最爱creme brûlée,真系好滑好香好好味,果然系法式餐厅既地道法式甜品 !