2022-10-09
呢间位于香港站内嘅新甜品店Signature by 5R主打法式甜品🍰一经过都忍唔住望吓👀因为佢嘅甜品蛋糕卖相好靓,色彩缤纷又精致🥰🥰招牌cream horn灵感来自法式拿破仑,有好多款口味嘅忌廉馅,每款口味都会用上唔同产地嘅新鲜食材。呢度仲有好多卖相好吸引像真嘅件装蛋糕,的的骰骰可以试多几款口味😛就连造型蛋糕、曲奇都好吸睛,无论自私食抑或同人庆生都有好选择😆Earl Grey Chocolate Cream Horn 佢嘅招牌cream horn同港式传统忌廉筒外形相似,不过味道同质感有啲分别,忌廉系属于实净啲嘅buttercream口感,酥皮口感极之酥脆😋😋完全无油腻/油益感觉,最神奇系雪到第二日食都冇乜点淋到!好犀利🤩🤩而且食到好出嘅焦糖香。呢度所有朱古力产品都用上Valronha🍫入口伯爵茶同朱古力味超级香浓!系两者极之融合嘅味道,有惊喜👍🏻👍🏻Pistachio Cream Horn开心果系用真正粒粒开心果制成,食落开心果味好香好rich,唔会太甜😍😍Lychee Cream Horn用上新鲜荔枝blend成,荔枝味劲香😻仲要完全唔系香精味,仲会咬到粒粒荔枝肉,估唔到又夹到焦
Pistachio Cream Horn
Lychee Cream Horn
用上新鲜荔枝blend成,荔枝味劲香😻仲要完全唔系香精味,仲会咬到粒粒荔枝肉,估唔到又夹到焦糖脆筒😚😚
Apple Cheese Cake
软滑唔腻嘅cheesecake中间有唔少青苹果粒粒🍏用肉桂煮过去除部分酸味,酸酸甜甜几正😗
Avocado Cake
用上真正牛油果肉制成mousse,食落真系有淡淡嘅牛油果香🥑整体甜度较低,突出牛油果原味,蛋糕够light,原来牛油果做蛋糕都唔错😝
Classic Walnuts Napoleon
法式甜品少不了拿破仑,呢度有芒果、士多啤梨同合桃口味,酥皮好香牛油味又酥脆,加上薄薄地恰到好处嘅custard同香甜嘅琥珀合桃,好食😋😋
Egg-free Pistachio Cookie
用开心果粒同开心果酱制成嘅曲奇饼🍪不含鸡蛋,食落开心果味劲突出🤩🤩仲咬到开心果碎,口感好松化,一啲都唔油,要警告自己先唔会一次过食太多粒🤪🤪呢度嘅曲奇除咗egg free 系列仲有gluten free版本,适合唔同饮食需要嘅人😉
人均消费:$60
推介指数(10分为满分):8.5分