2015-09-25 3398 浏览
自从来到粉岭工作,同事讲过呢间餐厅,我一直都想试呢间私房菜,可惜食饭时间不定,又一定要订位(唔想订咗又失约)所以一直试唔到!今次撞啱返晏,时间好充裕,即刻约同事来食,早一晚whatapps订好1200两位!第二日火车站集合,慢慢行过去!同事大约知道位置,位置原来几难揾!一路在大太阳下行15分钟!好在围村内风景唔错!悠悠闲闲就到达门口!唔知嘅只系一间普通嘅村屋,推入闸门!见到地下室内有位男士(原来系大厨)佢只简单叫我哋上楼!我哋行上二楼!推门而入,见到一个大厅!一张四人圆枱,加一张八人圆枱!上面放好餐具!加一瓶清水!坐低饮住水!四周摆设可以话随意,亦睇到屋主喜好!屋内姐姐叫我哋坐一阵!无耐大厨上来话我哋知今日午餐主菜有「咖哩牛腩」及「日本靖鱼」,我们每人拣好主菜佢就入厨房工作!睇得出佢少言!无耐老板娘出现,系一个健谈嘅人!一凹一凸!食物好快到!因为无餐牌嘅关系,菜名系我念嘅!好安心等上菜!西洋菜汤:第一次饮西式西洋菜汤,好足料,满满嘅西洋菜味!无中式嘅肉味!好纯嘅西洋菜味!非常热,要慢慢饮!面包:外脆内软,好浓嘅面包香,沾埋牛油食好味!咖哩牛肉饭:好多牛腩,白饭唔多(啱晒我哋细食)咖哩汁

亦睇到屋主喜好!
好乖嘅狗狗
屋内姐姐叫我哋坐一阵!
西洋菜汤
面包
面包:外脆内软,好浓嘅面包香,沾埋牛油食好味!
咖哩牛腩饭
咖哩牛肉饭:好多牛腩,白饭唔多(啱晒我哋细食)咖哩汁唔系日式咁杰,又无印度式咁辣!咖哩汁香!捞饭一流,牛腩细件淋身,带啲筋膜增加烟韧感觉,有几件牛筋,弹牙入味!仲有炆得入味嘅薯仔,薯仔仲要煎过!拌碟蔬菜系豆角同红萝卜,好爽脆!好味道!
日本靖鱼
日本靖鱼饭:同事分了一部分靖鱼比我,汁酱比咖哩汁杰,似日本人烧汁,偏甜,好香浓!配煎过嘅靖鱼好夹,出咁鱼油增加香味!好食!
车厘子蛋批
车厘子蛋批:初睇卖相我唔想食,因为自己本身几怕啲加咗车厘子嘅甜品!呢个试食一啖已经好钟意,车厘子照有爽口嘅口感,旁边嘅蛋好似布甸,唔会好腻!一啖一粒车厘子!好味!
食物味道好!午餐只系$60,加甜品$20,无加一!只系呢间明明系法式私房菜,点解主菜咁日式?不过味道好好!而且𩠌多!食到好饱好满足!
老板娘好好人,我哋问佢有无饮品,只提供清水,佢话太麻烦所以唔做水吧,但
老板娘送嘅黑茶
我哋食到好饱想饮啲热茶解腻,佢好爽快咁话我请你哋饮我嘅私伙黑茶,然后就入厨房冲比我哋!佢话黑茶对肠胃好!解腻一流!老板娘系豪爽型,唔钟意废话,啱倾就好爽快,唔啱用在平时服务员嘅标准!所以睇下自己夹唔夹喇!佢话自己嘅水系用了碱性水机,话女儿好肉赤啲客人浪费,
传单
传单
店内传单都系出自女儿嘅手!我都觉得啲画好靓!
2015-09-24
西洋菜汤