2022-10-26
近排好好彩,接二连三揾到啲景靓野食又靓嘅餐厅😚,本身睇网上啲图,觉得装修麻麻地,但实境比相靓太多了🥹,好似入咗个小花园,最钟意嘅佢嘅茶杯瓷器都系印有花卉图案的,最重要系小人,坐得好舒服,野食嘅plating都好有心思,味道又唔错,谂唔到唔推荐嘅理由!Dinner set for 2persons $498@2二人餐可以拣两份starters、两份entree、两份main course同野饮,选择好多,可惜最想食嘅鸡肉卷已经卖晒😥。Starter✏️西班牙羊奶芝士烤提子多士,蛋黄酱蟹肉青瓜 🍎9/10好精致🥹,提子好似一粒粒宝石🥹,好似多咗🥹。讲返味道,羊奶芝士一啲臊味都冇啊,脆多士上嘅烤提子微暖,入口香甜浓郁,意想不到嘅夹。蛋黄酱蟹肉个做法有啲似炸薯波,外层炸过很香脆,里面嘅蟹肉多汁,搭住青瓜丝食好fresh,虽然都系small bite,但作为开胃菜,平衡取得刚刚好,完美🤲🏻。Entree✏️巴斯克式蕃茜炒蚬 🍎9/10虽然都好食但仲未入到我嘅top3😆,蚬肉冇腥味,肉质唔潺,蒜蓉同白酒味好出啊,加咗蕃茜所以入口带微苦再回甘,好有层次呢。✏️剑鱼腩tataki,牛油果蓉,盐渍西瓜,葵花子
Starter
✏️西班牙羊奶芝士烤提子多士,蛋黄酱蟹肉青瓜 🍎9/10
Entree
✏️巴斯克式蕃茜炒蚬 🍎9/10
✏️剑鱼腩tataki,牛油果蓉,盐渍西瓜,葵花子 🍎8/10
剑鱼腩有先煎香外皮,鱼肉嫩且多汁,个人不太好鱼,因为对腥味好敏感,所以只系轻轻食咗两啖🥹。但朋友大赞鱼肉油脂很丰富,牛油果酱微酸,柠檬味很重,西瓜本身都系清新解腻,整个搭配非常平衡。
Main Course
✏️油封鸭腿,防风草,青金桔汁 🍎8.5/10
鸭皮好酥脆,鸭肉入口就化开,肉质松化,香甜嘅金桔汁中和咗油香嘅腻感,而且处理油封鸭腿要花上几天时间备菜,更显心思。
✏️辣椒蟹肉意瓜本菇意粉 🍎7/10
唯一逊色嘅一道菜,先系上碟时系0摆盘,意粉周围飞,同前面𠮶几道菜系两回事,不过味道还是过关的,少少辛口,啖啖蟹肉,仲有啲瓜菜伴住食。