2016-07-29
今日去到坚尼地城试一间法式bistro - Bistro du Vin曾经去过巴黎同南法,真系好中意好中意南法嘅蔚蓝海岸!对住地中海果一片海真系呢生人见过最纯粹嘅蓝。好,拉远左。想讲嘅系开系西环海旁呢间小小bistro,令我谂返起尼斯果段一睁开眼睛就系一望无际嘅海岸线嘅日子,心里面默默唱住梁静茹嘅 "蔚蓝海岸 遗忘你的远方",好怀念果啲悠悠海风吹过嘅时光呀。入到门口就见到呢6支巨型酒。问过先知呢个size嘅酒叫magnum,系我地平时饮开standard size嘅2倍!而佢地嘅价钱就唔止系贵左一个double咁简单啦,因为magnum wine系需要更长嘅时间去酿制,而佢地嘅品质亦因此比普通wine高上几grade。Bistro入面,有少少暗,墙上有好多画呀装饰呀,都有feel嘅。感觉到想营造法办风情嘅诚意~1.最中意食带子,呢度嘅煎带子配牛油唔错,只带子够大只又厚身,又冇煎得过熟。2.Suckling Pig Confit唔好睇佢个样就好似烧猪咁,呢度整到皮够脆之余下面薄薄果层肉又唔会干,最紧要系唔会食落觉得油腻!值得一试。3.Rosemary Butter Roast Chick
入到门口就见到呢6支巨型酒。问过先知呢个size嘅酒叫magnum,系我地平时饮开standard size嘅2倍!而佢地嘅价钱就唔止系贵左一个double咁简单啦,因为magnum wine系需要更长嘅时间去酿制,而佢地嘅品质亦因此比普通wine高上几grade。 Bistro入面,有少少暗,墙上有好多画呀装饰呀,都有feel嘅。感觉到想营造法办风情嘅诚意~ 1.最中意食带子,呢度嘅煎带子配牛油唔错,只带子够大只又厚身,又冇煎得过熟。 2.Suckling Pig Confit唔好睇佢个样就好似烧猪咁,呢度整到皮够脆之余下面薄薄果层肉又唔会干,最紧要系唔会食落觉得油腻!值得一试。 3.Rosemary Butter Roast Chicken,烧好会全只连埋Rosemary上左台比我地欣赏下先,然后再拎去切,配埋青豆。嗯,首先青豆系我头号敌人之一。只鸡呢,头几啖真系好香口好好味,但系好快就好易觉得溜。 4.最后黎嘅橙酒Souffle系highlight! 中意Souffle入口即溶嘅空气感,而难得嘅系橙酒嘅味道反而会系口入面萦绕不散。配角朱古力雪糕都好有水准,朱古力味好浓又够滑!估唔到最欣赏系个 甜品,哈哈。 整体而言系好味嘅。
法国菜黎讲价钱都叫都值得(法国菜一向贵._.)。
黎嘅记住book位~ 望落都几full呢。