2018-07-24
一家人食晚饭,又唔可以太辣太嘈太多人或等太耐,辗转之下决定walk in试下时代上面新开既填鸭一行5人不太肚饿,虽然系为食晚餐而食既一餐,但招牌烧鸭都要试下,所以叫左半只黎浅尝:片皮鸭色泽均匀泛油光,上面几块净皮既都好簿,但唔系脆既质地,反而觉得有d韧 难咬开;下面连肉既比预期中好,鸭肉实净之余唔「鞋」,油脂少d净食都唔错。片皮鸭既「粉皮」都好簿,每一块都用牛油纸分隔 保持得好完整;但配料既酱汁/京葱/青瓜都太少,refill亦非常慢⋯配料中有红糖,同片皮鸭一齐食甜甜地竟然好似无咁油腻,(我既)新尝试(茶壶系用铜铁的,非!常!热!热到系攞唔起茶壶盖!)另外见openrice好多人叫泡饭,所以又试下;呢个值得推荐!鸭肉鸭皮切丝,d汤都充满鸭香,但一d都唔油㖞!而且上菜时淋左一堆炸米通,吸左d汤汁之余又脆卜卜咁 好有口感;汤底仲有阵阵西芹同莞茜味,消滞又清新~(虾仁完全系配角⋯唔叫海鲜版都得)炒土豆丝:同想像中既川式炒土豆丝唔同,唔辣之余 d薯仔切得粗身,仲系爽身既质地,但幸好火腿汆左水无咁咸,所以味道ok淡;个人喜好问题都系想食炒淋左既薯仔多d屋企人叫既一客酸辣汤(都好似要$60-70碗
(茶壶系用铜铁的,非!常!热!热到系攞唔起茶壶盖!)
鸭肉海鲜泡饭
土豆丝
酸辣汤
屋企人叫既一客酸辣汤(都好似要$60-70碗)无试到但听闻好够酸
最后仲叫左「鸭芋煲」,鸭肉都几大旧但好咸!芋头煲到起沙又加肉碎炸过 几好食但都系太咸了!
5人最后埋单1200松d, 即每人$250左右,其实都唔平(不过食通天黎讲算ok) 如果饥肠辘辘想食饱可能荷包就要受少少伤啦。
(题外话:唔知系咪新店开张,d服务有待改善⋯热辣辣既煲二话不说放低就走人⋯加茶/refill既速度亦好慢⋯重申:果晚系唔多食客架)