2024-12-31 1111 浏览
朋友带我去荃湾食波板糖~串烧,跟住我同她讲波板糖竟然有串烧😮原来呢间有好多不同款的串烧,除咗肉类海鲜之外,仲有一啲特色又得意,仲有埋甜品串烧😍而家天气凉,食物都好快冻,佢有埋助热炉,食物可以keep住暖👍🏻特色串烧:豚肉节瓜波板糖🍭:用咗豚肉包住节瓜卷成波板糖形状,但系又唔会散㖞👍🏻点月见汁食,甜甜地!盐烧原块鸡皮 :整到好薄好脆,好香口紫苏鸡皮虾🦐 :只虾去咗本身嘅外壳,再用指数同鸡皮去包,本身紫苏叶食落去有种特别嘅味道,估唔到同虾和鸡皮都好夹柠蜜牛油饱🍞 :呢个几有创意,烘左嘅多士,再加上蜜糖同牛油,好香脆甘桔咸蛋黄卷:呢个系甜品,我觉得几有特色,好香嘅咸蛋黄味,再加上平时饮嘅金桔味,再去炸,食落几有惊喜鸡类:免治鸡肉软骨棒 :鸡肉同软骨一同搅碎整,无斋鸡软骨咁硬,依家咬落脆脆哋,容易咬,又有只蛋黄比你点嚟食,好香蛋味明太子鸡腿肉 :肉好嫩,加埋明太子好微辣,几惹味牛类:盐烧A4宫崎和牛:食落去几Juicy同嫩滑厚切盐烧牛舌拖罗 :有啲弹牙豚类:福冈味噌松板猪 :几嫩滑盐烧猪肋肉 :薄薄地,肉味都浓郁手工心机卷物:牛油果豚肉卷:平时牛油果通常沙律或者牛油果卷之类,但系呢个用咗豚肉卷

特色串烧:

盐烧原块鸡皮 :整到好薄好脆,好香口

鸡类:
明太子鸡腿肉 :肉好嫩,加埋明太子好微辣,几惹味

牛类:
盐烧A4宫崎和牛:食落去几Juicy同嫩滑
厚切盐烧牛舌拖罗 :有啲弹牙

豚类:
福冈味噌松板猪 :几嫩滑
盐烧猪肋肉 :薄薄地,肉味都浓郁

手工心机卷物:
牛油果豚肉卷:平时牛油果通常沙律或者牛油果卷之类,但系呢个用咗豚肉卷住牛油果去烧,好饱肚
盐烧豚肉荔枝卷 :加咗荔枝落去几开胃
汁烧烟韧年糕卷 :年糕真系好烟靭,加埋紫菜丝食一流

海鲜类:
蒜蓉烧生蚝 🦪:啲蚝好肥美,唔腥,咬落又爆汁
浜烧日本活北寄贝 :肉质都几爽弹,味道鲜甜

佐酒小食:味醂鱼干 ,点mayonnaise,非常好食
鳗鱼炒饭:都几大碗,炒饭里面除咗鳗鱼仲有菇,炒饭粒粒分明

蔬菜类:
盐烧日本银杏 :啱啱好,食几粒已经足够
蜜糖烧芋头 :有啲似反沙芋,但系再干身啲。外脆内软。

饮品:
即打菠萝乳酸 :乳酸饮品加咗菠萝打成沙冰,味道好足,酸酸甜甜
新鲜百香果乌龙茶:好香果味,百香果咬落酸酸哋,都系好解腻。

2024-12-29