2010-04-08
7-4-2010晚饭由我拣地方, 本来想去新斗记食乳猪, 但 weekday 7:00pm walk-in 一系无位, 一系要 8:00pm 交台, 兜兜转转结果嚟了呢度食泰菜. 一行 4 人, share 了几款唔辣的食物, 整体印象尚算 ok, 不过口渴了成晚 :-海南鸡 (半只): 已去骨, 食落鸡皮薄滑, 几爽脆, 鸡肉十分嫩滑, 不过竟然系热的!? 酱汁又酸又咸又好辣, 味道亦比其他地方食到的有层次及惹味, 几满意的.星洲咖喱大虾: 大头虾开边, 好好肉地, 肉质亦结实爽甜, 不过都唔够个头吸引, d 膏又多又甘香, 正 咖喱汁橙橙红红的, 质地似忌廉汤多过酱汁 ,「饮」落滑口, 唔辣, 带甜及姜香椰香, 有点似泰式红咖喱, 但感觉又似喇沙汤底多过咖喱汁, 几得意.食咖喱当然要叫点淀粉质捞汁, 不过 roti 绝对系错误的选择: 一客两块, 做得好油腻, 质地就十分实净, 用铁叉都拮了好耐先拮得入, 咬落可想而知有几硬 Roti 唔掂, 咁不如食油饭吧, 但呢度的油而不香, 食落亦有点 undercooked 的感觉, 阿妈直程话觉得似 risotto 咸鱼
咸鱼炒芥兰: 咸鱼份量多, 但咸而不够香; 芥兰就好老, 硬到又嚡口到呢
粉丝蟹煲: 见汤底有不少花椒八角, 仲有煲到变「汤渣」样的猪颈肉 , 闻落带点药材味, 味道唔辣, 反而带点甘甜及 bak kut teh feel, 送饭不错, 当汤饮就太咸了; 而索满汤汁的粉丝就当然好食, 可惜煲得较腍身, 有一夹即断的 tendency 呢; 蟹亦 ok, 肉鲜甜实净, 蟹膏闻落算香, 不过食落带点苦涩, 纯粹份量搭够.
干炒泰式金边粉: 同一般 pad thai 一样, 以虾, 豆干, 芽菜, 葱段, 蛋丝为主, on the side 仲有花生碎, 及一小件青柠俾你自己「唧」汁... 配料味道无乜特别, 金边粉就炒得干身热辣, 不过唧了青柠汁拌匀仍然唔够酸, 但又唔多够甜, 印象就是淡淡的, 麻麻哋钟意; 不过成晚不断大嗌嘢食「好咸」的阿妈就似乎几欣赏, 睇嚟呢碟都系较啱食得清淡的人口味多 d.
环境靓装阔落又舒服, 服务亦几细心, 配套不错.
埋单每人差不多 $200, 食物好坏参半, 不过口渴了成晚就系真的, 应该唔会再来了.