2024-01-24 5967 浏览
话说呢次嘅食评,我去咗间好有风味嘅泰国店试吓。首先,啱啱好起错身嘅我点咗蚝仔蛋,一上台就闻到阵阵煎蛋香,啖啖蚝仔嘅鲜味,真系惹味过瘾。另一边厢,泰芦笋烟肉卷真系正👍!外层嘅烟肉带点咸香,啃一口下去,爽口嘅芦笋就喺口中爆发嘅汁水,我哋讲嘅满足feel嚟㗎啦!再嚟,那个炒杂菜粉丝,简直就是韩泰合璧嘅好味道。炒得火候刚好,每条粉丝都包裹住厨师嘅用心,咬落去又香又滑,一叮那口,过瘾!饭后甜品,我拣咗烧面包班兰酱,呢个就普通咗少少,甜得嚟又单一,食多几口就有啲腻。不过!泰式炒饭嘅话,真系一定要赞吓!每粒饭都似乎讲紧故事咁,配搭得宜嘅入味鸡肉,夹杂住泰式香料𠮶种香喷喷,边食边都差啲忘记咗我喺香港,唔系泰国街头㗎!总之,呢趟泰式饭局,系一场「味」动心弦嘅旅程,最啱同三五知已分享。就算唔飞得咁远,我哋都可以喺家门口捉到泰国嘅味道,揼嘅一个👌正!