2022-11-17
泰国人气过江龙排队店🇹🇭|必食芒果糯米饭刨冰🤤|After You Dessert Café「回忆这理想不够理想,沿途逛世间一趟只有向上」,啱啱开关无耐,终于又可以出走散心,每次去泰国旅行,甜点环节After You都会系我同友人嘅必食之选,曾经试过一日食左七餐之后嚟到AfterYou门口,我地仍然食左榴梿&芒果燸米饭刨冰各一个,可想然知,系封关嘅时候听到香港终于开咗AfterYou分店我地有几咁兴奋,急不及待已经走咗去试。-芒果糯米饭刨冰 4.1/5⭐️芒果糯米饭刨冰卖相做到同泰国完全一样,浅黄色芒果雪山冰再加埋椰浆同点点脆米,非常吸睛,令我地食指大动,系友人一轮相机食先之后,正式由上而下开始食起,味道同记忆嘅相差无几,刨冰透心凉之余亦有芒果味,刨冰入面仲有芒果粒同糯米饭增加口感,芒果正常水准发挥,不过糯米饭稍微唔够软糯,食落口已经硬咗少少,食到底唔够喉仲会附上嘅芒果酱同椰浆比大家补充。-咸蛋黄蜜糖吐司 3.8/5⭐️吐司面层铺满咸蛋黄配料,仲有两球雪糕添,而且仲附上咸蛋酱比大家补充,用料非常丰富而且打卡度满分,味道正正常常,似系流沙包嘅味道,咸甜配搭加埋配料都增添口感层次,不过咸蛋黄酱
必食芒果糯米饭刨冰🤤|
After You Dessert Café
-芒果糯米饭刨冰 4.1/5⭐️
-咸蛋黄蜜糖吐司 3.8/5⭐️
吐司面层铺满咸蛋黄配料,仲有两球雪糕添,而且仲附上咸蛋酱比大家补充,用料非常丰富而且打卡度满分,味道正正常常,似系流沙包嘅味道,咸甜配搭加埋配料都增添口感层次,不过咸蛋黄酱配上吐司始终令人容易饱腻,好彩亦有雪糕中和一下。
-同场加映
泰国After You另一必点雪糕面包
牛油/牛奶雪糕面包 4.3/5⭐️
一盒六件嘅雪糕面包,暂时只见系泰国出售,香港分店仍然未有,佢仲有士多啤梨/橍榛子酱等口味,不过最热门嘅都系牛油/牛奶味,外表平平无奇,只系用纸盒包装,但其实内有干坤,面包中间其实夹住雪冻咗嘅牛奶cream/牛油粒,前者香滑重奶香,后者咸中带甜层次分明又系另一层次升华,两款都令人欲罢不能,非常推荐大家系泰国嘅AfterYou品尝,而且放入冰箱雪冻后味道更佳。
–
总结:香港分店初开店人龙不绝,而且芒果糯米饭刨冰有时亦会售罄,要提早排队先可以一尝回忆嘅味道,至于味道方面,亦有接近泰国嘅7,8成水准,系唔洗搭飞机嘅情况又非常想止一止口瘾嘅都系推荐嘅,希望未来香港店都会有雪糕面包出售啦。
====
After You Dessert Café (铜锣湾)
📍铜锣湾登龙街52号景隆商业大厦地舖
====
#AfterYouDessertCafé#CausewayBayfood #铜锣湾美食 #hkfood #hkfoodie #foodiehk #hkfoodblogger #hkfoodlover #hkfoodstagram #hkfoodporn #852eats #hkiger #食好西 #相机食先 #香港美食#甜品#刨冰
====
有兴趣睇更多好西推介,或者大家有好西Share,请大家Follow下我,比D支持✨:@healoop.foodie