2017-09-29
系德福睇完戏,就系个到揾餐厅食。系平台见到呢间泰国餐厅,都几多人食,就试下啦。星期五晚dinner time都几多人,都环等一阵先入得,唔知有冇得book枱呢。餐厅有少量楼面应该系泰国人,不过都识讲广东话。之后知道原来系泰裔主厨管理,难怪食落味道好地度,同系泰国食味道好接近。食泰国菜必叫冬阴公汤,一饮就知间泰国餐厅正唔正宗。呢到个汤甜酸比例适中,味道浓郁,但系建议要搞一搞,因为头几淡我觉得淡左小小,搞完就好好味喇。小都已经够4个人饮,份量几好。第二样必食就系通菜,可能系泰国口味,泰式通菜有d太辣,不过系开胃,刺激口水分泌。沙嗲串烧都好好食,我地叫左牛鸡双并,各三串。鸡肉串好食,肉嫩,加埋个沙嗲酱好野味。牛串就有几粒有筋,冇筋个d都好易咬,唔硬。本身想叫个杂锦拼盘,有晒咁多样小食,不过冇晒,咁取舍之下就叫左炸虾饼。虽然得四件,不过真系好食。应该系虾滑打成,好弹牙。另外主食仲叫多左个青咖哩鸡同埋猪手饭,猪手饭跟埋冬瓜汤,抵食之选。本身想试埋佢个椰汁木薯,朋友话好少餐厅有,不过太饱冇叫到,下次再黎先试啦唯有。