2022-08-03 58 浏览
去葵广shopping,然后同老公一齐食饭。葵芳周围真系好多野食,见到食泰国菜嘅餐厅👉泰星汇👈,谂谂下都好似有一段时间冇食过泰国菜,咁就入去试一试。餐厅入面嘅装修都几有特色,有泰国小店嘅风情,温和嘅灯光搭配实用简洁嘅实木家俱,浓厚嘅东南亚风,整体环境舒适。食物价钱相宜,set dinner嘅菜式都岩食,我地order左个晚餐E,拣左生菜肉碎包,虾饼,马拉盏炒通菜,海南鸡同额外叫左个泰式烧猪颈肉。黎到有d估唔到,份量都几多,唔怪得咁多人叫外卖海鲜冬荫公汤,有虾有青口同有秀珍菇,入口唔会太辣,但非常香,有齐酸、辣、甜、鲜嘅味道,份量足,可以分到差唔多六碗。生菜肉碎包,肉碎混有辣椒同洋葱,仲带有阵阵芫荽嘅香味,酸味唔强,鱼露味香,咸味刚好,肉碎肥瘦比例得直,食落质感唔会太鞋。炸虾饼材料足,肉质弹牙,炸酱薄身,做到外脆内软嘅口感,油腻感唔强,好食。炒通菜卖相不错,保持翠绿,质感脆嫰味道够,香辣惹味。泰式烧猪颈肉烧得几香口,令人一口接一口食过不停,肉质juicy唔会干,再加上𠮶个甜甜但又带辣嘅特制酱汁,好夹。海南鸡饭,油饭正常,可以再香d。而海南鸡几好,鸡皮爽口,鸡肉嫰滑有鸡味,唔会太肥食到成口

黎到有d估唔到,份量都几多,唔怪得咁多人叫外卖

生菜肉碎包

炸虾饼

炒通菜卖相不错,保持翠绿,质感脆嫰味道够,香辣惹味。

马拉盏炒通菜

泰式烧猪颈肉

海南鸡饭,油饭正常,可以再香d。而海南鸡几好,鸡皮爽口,鸡肉嫰滑有鸡味,唔会太肥食到成口油,配埋个酱更好味。

海南鸡饭

整体都非常满意呢餐泰国菜,我地咁大食都满足到,欣赏
生菜肉碎包
炸虾饼