系香港嘅泰国餐厅真系间间都咁热闹,个种热闹嘅气氛真系会感染。咁岩出湾仔附近食完野上openrice揾野食,见到呢晶有得食泰国猪嘅火锅+烤肉,可以一锅两用嘅餐厅劲方便。餐厅个环境系充满住好多木色同亚热风嘅装饰,夜晚仲要有busking听住歌食野,劲热闹。任食虾片+酱料费 ($28/人)虾片劲大块劲脆,有得任食唔洗惊食完无得食。个火锅酱料无青辣椒加d酸辣,几开胃既。小火山牛骨船汤 & 香茅椰汁鸡汤 两款汤底都劲泰式,两款都偏浓味但又唔咸。牛骨船汤有少少类似沙嗲嘅风味香气,香茅椰汁鸡汤劲香香茅味道,饮落清香浓郁,愈煮会愈杰身,椰汁个种浓厚感会包住晒成块肉片好好食。外呢个锅劲方便,一个锅两个汤底仲要可以烤肉,方便晒我呢d又想烧又想边炉嘅人。泰式芭拉鱼露大虾拌木瓜沙律 ($78)沙律好大碟木瓜丝,几爽身。个味道我觉得偏辣既。仲有几只大虾一齐伴住食,开胃既。小火山x曼谷柏拉差烧烤套餐 ($328)个套餐有几样野,泰国无激素猪肉,鲜猪润,柏拉差腌牛柳,另外包埋个原只鲜鱿鱼,成个套餐都几大碟几丰富。泰国猪肉原来几好食几香猪味,而且油份唔会特别多。猪润新鲜,手切切得够厚食落好爽口。鲜鱿鱼厚只劲大只,肉质

任食虾片+酱料费 ($28/人)

小火山牛骨船汤 & 香茅椰汁鸡汤

泰式芭拉鱼露大虾拌木瓜沙律 ($78)

小火山x曼谷柏拉差烧烤套餐 ($328)

个套餐有几样野,泰国无激素猪肉,鲜猪润,柏拉差腌牛柳,另外包埋个原只鲜鱿鱼,成个套餐都几大碟几丰富。泰国猪肉原来几好食几香猪味,而且油份唔会特别多。猪润新鲜,手切切得够厚食落好爽口。鲜鱿鱼厚只劲大只,肉质几厚身。两个人都几饱几够食。

泰式奶茶 ($38) + 泰式奶绿 ($38)

个茶底几浓几香,唔会太甜
2024-01-11