2023-08-03
开咗关好多人都去咗泰国玩,而我仲未去到泰国🥲。睇youtuber都有介绍过泰国mookata,系烧肉同打边炉嘅混合体,劲想试,估唔到香港到有了!😍新开嘅小火山系铜锣湾,地点方便,环境都几大几靓,有泰国丛林风🤣最重要系有冷气,唔会好似泰国咁热打边炉🤣🤣一坐底店员就介绍有3个step,分别系拣肉,拣汤同拣汁。肉可以全猪、全牛同半牛半猪,我地拣咗半牛半猪。而汤我地拣咗牛骨同椰子鸡😍啲汁其实全部比哂我地,不过就要小心有啲辣啲,有啲偏甜,啱晒唔同口味嘅人。三味刺身一口杯好refreshing,三文鱼、生虾、同生蚝都好新鲜大旧,加埋甜酸辣汁,好开胃架😍泰式虾片配冬荫蛋黄酱虾片唔肥我真系可以无限食,呢度竟然加埋邪恶嘅冬荫蛋黄酱🥶 甜多过辣味,食到停唔到口🥲🥲安格斯牛肉猪肉拼盘、黑毛猪梅花肉、北海道新千岁豚肉眼、泰式猪梅花肉片同打边炉必落嘅金边粉!猪肉牛肉整体质素都几好,唔会好有雪味,肥瘦适中,食落唔鞋,对得住个价钱。肉类可以拣烧或者打边炉,我哋钟意香口,大部份都拎咗嚟烧,啲油花仲会沿着炉边流落去打边炉个汤😝 个汤好正,又吸收哂日月精华🤣🤣 椰子鸡汤甜甜地,都好重椰子味,而牛骨汤就浓味,配金边粉一流😍
三味刺身一口杯
泰式虾片配冬荫蛋黄酱
食泰式边炉,最重要嘅系海鲜汁,啲肉全部冇腌过,但系加埋啲泰式辣汁真系绝配😍
原来奶盖加泰式奶茶咁夹,奶茶唔会甜到好似泰国𠮶啲咁,调教左啱香港人口味👍🏻
菠萝都好解腻解渴解辣~
蝶豆花芒果糯米饭
食泰国嘢点可以唔用糯米饭作结!糯米饭上枱嘅时候仲系热辣辣,我几钟意佢呢个一口嘅份量,唔怕食糯米饭食到顶胃😍
听讲呢度夜晚仲有乐队表演,非常有泰国风情~香港都可以感受到🇹🇭😍😍