2017-06-30 77 浏览
今晚约左外父外母食饭,老婆大人话同佢地去酒楼食得多,问我有无其他好介绍,我就提议不如试下泰国菜啦。呢间位于太子花园街(近警署游乐会)嘅泰聚,门外有挂上餐牌,老婆大人临入餐厅前已经被农夫包所吸引住了。见佢有套餐,但又唔系样样啱食,倒不如散叫,起码每样都系自己钟意食嘅嘢吖嘛。呢样系基本上每次食泰菜必食头盘,连唔食生嘢嘅老婆大人都食,的确相当吸引。椰菜苗算得上是泰菜指定的菜蔬,菜身爽甜,略带少少微辣,非常惹味可口。菠萝炒饭应该是大家最熟悉的水果菜式之一,而且不是很多地方会用原个菠萝上。而菠萝味道甜甜酸酸,实在开胃,加上肉松同腰果呢啲惹味配料,炒饭之中,菠萝炒饭真系我的最爱,我自己都可以食晒佢。这款泰式沙律与我地平时食开嘅沙律绝不相同,没有沙律酱。生果方面,不是苹果、菠萝、薯仔等,而系柚子,酸酸地却非常醒胃。仲有腰果配搭添。农夫包有多个选择,可配软壳蟹、老虎虾或烧鸭均可。我地选择左老虎虾,虾身份量十足,有肉地而且唔会太干身,单看已叫人食指大动,最后爱吃面包嘅老婆大人连面包皮都食埋,认真犀利食左咁多嘢,整番杯泰式饮品先,原个西瓜沙冰,外父话味道清甜,够晒解渴。原个菠萝沙冰,老婆大人就系钟意佢酸酸

泰式生虾剌身

蒜蓉炒椰菜苗

原个菠萝鲜虾鸡肉炒饭

金柚子虾球沙律

而系柚子,酸酸地却非常醒胃。仲有腰果配搭添。

软壳蟹卡农包

原个菠萝沙冰及原个西瓜沙冰
食左咁多嘢,整番杯泰式饮品先,
原个西瓜沙冰,外父话味道清甜,够晒解渴。
原个菠萝沙冰,老婆大人就系钟意佢酸酸甜甜嘅味道,而且菠萝含有丰富维他命C,绝对系美味又有益之选。

芒果沙冰
我就拣左呢个芒果沙冰,可惜这份芒果味似是糖水沟出来,不像真实的芒果味,但味道还可。

泰式烧鸡(半只)
泰式烧鸡最好开成两半(所以我叫了半只),方便烧烤,容易入味和烧熟。
沾上泰式鸡酱,酸酸甜甜加上微辣爽口滋味,用黎点鸡肉确系上上之选。

泰式甜品拼盘$88/10件
甜品选了拼盘有泰式千层糕及椰汁西米糕(一人食左一件先发觉未影相)

两款甜品都充满泰式椰香味道,我较爱吃西米糕,千层糕略嫌甜了一点。

其实泰国菜是相当吸引的菜式,由于泰国系热带国家,特别喜爱用水果作为菜式,
菠萝、西瓜、椰子、芒果、柚子等等均可渗入菜式之中,款式千变万化,而且色彩缤纷,
确系能做到色香味俱全的境界。
泰式生虾剌身
蒜蓉炒椰菜苗
原个菠萝鲜虾鸡肉炒饭
金柚子虾球沙律
软壳蟹卡农包
原个菠萝沙冰及原个西瓜沙冰
泰式烧鸡(半只)
  • 原个菠萝炒饭