2018-12-19
今日约左老表食饭,又好彩早收到,所以可以就佢放工喺沙田食。听佢介绍黎左河畔附近既呢间少爷泰食泰国野。呢区少啲连锁食肆,我觉得仲好,起码唔驶成日食standard野,多一点小区人情味。好似一入黎呢间餐厅咁,啲店员好热情,就算系我咁既生客都好似当我老朋友咁、又会好贴心介绍我食咩。店员话呢排凉凉地而热燥,最好叫啲汤,尤其系试下佢地个青胡椒花甲煲。一于就咁话。先黎左特浓冬荫功配虎虾 - 好香同埋好多料!两只虎虾好巨又好弹牙,而且汤底都好香,酸同辣度刚刚好👍🏼老表话最钟意呢度个汤够多菇,所以更加香。劲炒肉碎生菜包 - 呢个真系超大份,啲肉一啲都唔碎,系超大肉🤣而且佢炒得好香,落左啲香料但又唔会太浓太重味,就咁食又得,当然夹个生菜就会更清新。但碗肉碎真系太多,食哂啲菜都仲有大半碗肉。老表话打包再返去炒饭😂泰式什菜野菇炒金边粉 - 老表系菇精,所以拣叫金边粉都野菇,所以黎到好多菜,我觉得个粉既味有啲太甜,可能以菜为主。不过佢既卖相同份量都好吸引,加返啲分。青胡椒花甲煲 - 我最期待既𩠌黎啦,果然好香好重椒味,同啲海鲜好夹!呢个煲又煲好多菇😂变左全菇宴👏🏼啲花甲虽然唔系话好大,但够哂鲜味仲要索哂啲胡椒
青胡椒花甲煲 - 我最期待既𩠌黎啦,果然好香好重椒味,同啲海鲜好夹!呢个煲又煲好多菇😂变左全菇宴👏🏼啲花甲虽然唔系话好大,但够哂鲜味仲要索哂啲胡椒香!个汤系较重味,但呢啲天气食就够哂暖身暖胃。
食左两样辣黎,忍唔住叫返杯金桔茶同罗汉果茶,好滋润舒喉,食左一餐大满足既泰菜,估唔到沙田围都有出色泰菜食,有惊喜👍🏼