2021-10-22 22 浏览
今日天气转凉左,同朋友都想食鸡煲,于是拣左呢间「鼎丰鸡煲泰国菜」,贪佢系罕有既泰式鸡煲之余,仲可以食下泰菜!餐厅系最近新开既,装修好新,环境舒适企理,完全冇平时食鸡煲既餐厅个种油腻感。咁啱餐厅做紧优惠,叫半只鸡煲就会送美国顶级雪花肥牛,非常抵食!我同朋友都中意饮汤,所以拣左半只泰国椰青鸡煲,个汤底可以当汤饮。一上菜既时候,先发发现原来佢同出面个啲椰子鸡煲唔同,佢地系即场将成个椰青的水倒入鸡汤,出到黎个汤超级清甜滋润,我同朋友一人一碗咁饮。而啲鸡亦好嫩滑,就算系鸡胸肉都一啲唔鞋口。不过美中不足既系落左鸡之后个汤有啲油,但餐厅都好贴心比左个碗我地浮油,怕肥既朋友要留意返啦!送既美国顶级雪花肥牛一碟有六片,质素都唔差架,每片都几大块下,食落口感爽滑有咬口,有牛肉香气。打边炉既配料我地嗌左即炸鱼皮同皇帝菜。即炸鱼皮同市面上既鱼皮唔同,唔单止超大块,而且食落好香口松脆,好似薯片咁食唔停口。除此之外,我地仲叫左啲泰菜过下口瘾。泰式生虾刺身食落新鲜冇雪味,肉质弹牙,而且鲜甜,加上辣椒、蒜头同酱汁,味道恰到好处。青咖哩蝴蝶腩石锅一上个时已经jarjar声,够哂热辣辣。个青咖哩有满满既香料味,食落惹味之

除此之外,我地仲叫左啲泰菜过下口瘾。

泰式生虾刺身

青咖哩蝴蝶腩石锅
一上个时已经jarjar声,够哂热辣辣。个青咖哩有满满既香料味,食落惹味之余又有少少辣,非常过瘾,啱哂送饭。蝴蝶腩肥瘦均匀,肉店弹牙,食落就好似食紧牛腩咁,而且肉量非常多!除左蝴蝶腩之外,仲有唔少配菜,例如茄子、豆角、红椒等,好满足。

牛肉沙律
肉量既份量非常多,而且唔会太老,肉质嫩滑,加上酸酸甜甜既酱汁十分醒胃,每次食泰菜都必点。

龙眼冰
店员推介我地饮龙眼冰,又真系唔错!龙眼肉非常多,而且好大杯,味道清甜!