2021-06-16 38 浏览
SAYAM Thai/Bar+ 泰国菜🏠overall/环境/ 服务:+ bar 嘅环境 灯光微微暗 每枱都有一支真蜡烛 仲有配合墙身嘅Tiffany blue碟 令人联想起 有啲fine dining 嘅西餐厅 其实佢系一间泰国菜 我觉得系西式同泰式fusion 咁+ 窗边位一流 可以一边睇到铜锣湾 繁荣嘅街道 一边食住野系几chill+ 价钱方面 晚餐算系几相宜 冇收加一 平均一百蚊至二百蚊一碟‼️烧安格斯牛肉沙律 $214好食指数:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️打卡指数:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️大份指数:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️抵食指数:⭐️⭐️⭐️⭐️✅ 虽然佢叫沙律 但系我觉得佢系牛排多D 沙律似系side dish ✅ 牛肉本身已经切咗 好似烧猪颈肉咁以薄切方式处理 食落就好似图咁 生熟程度啱啱好 唔会嚡同老 値得一赞‼️ 辣椒膏烩虎虾 $ 288好食指数:⭐️⭐️⭐️⭐️打卡指数:⭐️⭐️⭐️⭐️大份指数:⭐️⭐️⭐️⭐️抵食指数:⭐️⭐️⭐️⭐️✅ 虽然听个名好似好辣咁 其实佢系咁多道菜当中算冇咁辣 系主要食佢啲香 同 惹味 调味带少少甜 真系特别开胃✅ 主角系虎虾 个size 真系巨型咁 有大半用餐碟咁大 好细心咁开咗边 好轻松就抽到成变虾出嚟

SAYAM Thai/Bar

好食指数:⭐️⭐️⭐️⭐️
打卡指数:⭐️⭐️⭐️⭐️
大份指数:⭐️⭐️⭐️⭐️
抵食指数:⭐️⭐️⭐️⭐️
✅ 主角系虎虾 个size 真系巨型咁 有大半用餐碟咁大 好细心咁开咗边 好轻松就抽到成变虾出嚟 又爽又大只
✅ 个人建议配 蒜蓉包丶印度煎饼 ~加埋D汁一齐食 系几好食

‼️秘制泰式海鲜意粉 $128
好食指数:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
打卡指数:⭐️⭐️⭐️⭐️
大份指数:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
抵食指数:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
✅ 呢碟绝对系西式同泰式fusion 食落系辣嘅意粉 但系有香草 同 海鲜嘅配合 所以唔会系得辣味 反而系有咸鲜味 系XO 酱嘅更好食version
✅ 辣度嚟讲 系我叫嘅几道𩠌中之首

‼️ Thaijito $88
好食指数:⭐️⭐️⭐️⭐️
打卡指数:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
大份指数:⭐️⭐️⭐️⭐️
抵食指数:⭐️⭐️⭐️⭐️
✅ mojito 通常会用白兰姆酒、白砂糖、柠檬、苏打水和薄荷 制作 而 Thai 版就用荔枝代替糖 酒味夹杂咗啖啖荔枝香

📍 铜锣湾怡和街22号3楼
3/F, 22 Yee Wo Street, Causeway Bay

⏰ 星期一至日
11:30 - 10:30

☎️ 电话号码 25777298

📩喜欢我的文章,可以关注我及赞好以作鼓励