2024-01-04
住咗喺马鞍山咁多年,今日发现喺千色店门口隔离开咗间新嘅泰式餐厅( 前身都好似系泰式餐厅,唔知系咪改咗名定点😝),不过唔理啦,见佢哋Menu有个好特别嘅泰式打边炉,好鬼吸引,忍唔住同阿姨走咗入去撑枱脚。我哋2口子叫咗一个泰式火锅套餐 $198套餐包有以下食物:(汤底可选)冬阴功/ 原个椰青椰了鸡汤我哋拣咗冬阴功🌶️🤤✪ 海鲜类虾(3只)花蛤✪肉类泰国牛肉北(3粒)泰国猪肉丸(3粒)鱼丸(3粒)猪肉片鸡肉✪蔬菜类唐生菜青通菜秀珍菇蕃茄角粟米芯泰国米粉另外我哋追加左一条原条新鲜鲈鱼$158和一客蒜蓉包$48(4件)✪饮品椰青 $48冬荫荔枝特饮 $58个冬荫功汤底好出色,原来用嚟做汤底打边炉系咁得咁正架,真系冇得顶呀。冬阴公本身已是一道极浓郁的汤底,再配上打边炉配料,完全唔使加任何酱料一齐食已经好入味好好味,汤底嘅香茅等香料份量做得恰到好处,酸酸的蕃茄味道真系好开胃。配料份量都好足够,肉类新鲜,丸类弹牙,虾肉仲好细心撤走晒啲肠,正体系够晒两个人食。至于我另外点嘅新鲜鲈鱼真系好好好新鲜,上枱嘅时候你完全Feel到佢系新鲜切条鱼出嚟,我哋渌两渌再放入口,哗🤩鱼肉入口即溶,超级正🤤至于饮品方面个椰青
我哋2口子叫咗一个泰式火锅套餐 $198
套餐包有以下食物:
(汤底可选)冬阴功/ 原个椰青椰了鸡汤
我哋拣咗冬阴功🌶️🤤
✪ 海鲜类
虾(3只)
花蛤
✪肉类
泰国牛肉北(3粒)
泰国猪肉丸(3粒)
鱼丸(3粒)
蕃茄角
粟米芯
泰国米粉
另外我哋追加左一条原条新鲜鲈鱼$158
和一客蒜蓉包$48(4件)
✪饮品
椰青 $48
冬荫荔枝特饮 $58
至于饮品方面个椰青好鬼清甜,个冬荫荔枝特饮真系好有特色,味道好清新好有泰国嘅味道。
大大大力推👍🏾
推介指数:9/10