2024-09-24
之前一直都见依间餐厅大排长龙,所以趁住未到午市仲有位,我就入去叫返个泰式套餐嚟试吓先😋😋一入到去环境好靓,嘢食选择都多,而且牛市去嘅时候仲会有午市套餐。我就简简单单叫咗一份二人餐。首先系越式虾米纸卷,啲纸卷包咗新鲜嘅蔬菜,粉丝同鲜虾,卷得好实,再点少少泰式酸辣酱,味道更加香浓,真系开胃又健康!之后喺主食方面我哋叫咗烤饼。叫咗烤饼咁就梗系要咖喱嚟食啦,所以我哋拣咗泰式青咖喱鸡作为配搭。咖哩汤底浓郁,配上新鲜嘅鸡肉同蔬菜,令味道更加清新。咖哩煮得刚刚好,唔会太辣太浓。马拉盏通菜系今次嘅另一道菜式,通菜炒得恰到好处,清新爽口,配上香料独特嘅马拉盏调味,令味道更加丰富。我另外仲叫咗一个芒果雪糕配糯米饭,用咗椰子壳作为一个盘,而且里面仲有唔少椰子肉,芒果雪糕香甜滑嫩,配上糯米饭搭配,好食!