2023-01-20
今日有比较长嘅lunch hour,约咗旧同事食个Tea 叉叉电先。行经亚士厘道又再次遇见这间 ASOK Thai Garden,在外面望入去环境舒服有度假feel,一于就喺度食返𠮶lunch chill out 吓。午餐有六款选择,供应时间去到下午五点。套餐,包括餐汤/沙律+主食+指定饮品。甜品另加$25。不约而同,我哋睇中咗泰北咖喱😍今日餐汤:泰式冬阴功汤味道够浓郁,酸辣度啱啱好,作为第一道菜,胃口顿时大开~泰北咖喱鸡肉金面$88泰北咖喱唔会好甜,辛辣度较强,香料味亦较重。鸡肉大件入味又够嫩滑,酱汁超多,似车仔面的粗面,广东面cross over 泰式囗味,非常有趣。泰北辣椒大虾阔蛋面$118泰式西式融合菜,采用阔条面则比较硬身,仲加入左洋葱和各种香料,酱汁非常惹味。大虾鲜甜,整体味道唔错。指定饮品可选菊花茶,柠檬茶,可选冷/热,清新唔会太甜。当然亦可以+ $ upgrade😋 其他飮品。芒果糯米饭(+$25)非常推介,平时单点一客又会太大份,这款跟餐加钱点选的份量就啱啱好。淋上好香嘅椰浆,糯米饭软糯香甜又有少少咸咸地,加上微酸嘅芒果肉中和返,好吃到停唔到口!😋榴梿忌廉芝士挞面层
午餐有六款选择,供应时间去到下午五点。
套餐,包括餐汤/沙律+主食+指定饮品。甜品另加$25。
不约而同,我哋睇中咗泰北咖喱😍
今日餐汤:泰式冬阴功汤
味道够浓郁,酸辣度啱啱好,作为第一道菜,胃口顿时大开~
泰式西式融合菜,采用阔条面则比较硬身,仲加入左洋葱和各种香料,酱汁非常惹味。大虾鲜甜,整体味道唔错。 指定饮品可选菊花茶,柠檬茶,可选冷/热,清新唔会太甜。
当然亦可以+ $ upgrade😋 其他飮品。
面层有浓郁嘅焦糖榴梿,入口香甜味浓,牛油皮挞够松脆,芝士咸香,底部仲有朱古力层,
手工繁复,味道超正!
食完芝士挞觉得依度嘅甜品做得唔错,又睇中呢一款特别嘅 tea set ☕️
麻糬曲奇刚焗起,充满牛油香气,切开就有浓浓嘅班兰汁,夹著软滑麻糬,口感丰富,再加上椰子雪糕,更添上椰香口味~
制作认真的热饮,奶泡层入口幼滑,榛子味又唔会太甜。