2023-09-25 58 浏览
铜锣湾收工之后喺鹅颈桥附近见到个招牌主打泰式烧肉火锅,由于我同老婆之前去泰国非常喜欢依种菜式,所以就入去试吓。餐厅只要叫𠮶烧肉拼盘就会送两个汤底,由于老婆怕辣,我哋今次叫咗牛骨船面汤底及香茅椰子鸡汤,加咗$20仲有佢哋招牌猪肉拼盘,平时打边炉都好少叫猪肉但见佢招牌主打所以试吓。猪肉拼盘包含了四种唔同产地唔同部位嘅猪肉,亦都包括左北海道,伊比利亚黑毛猪,猪颈肉同猪腩片,四款都十分喜欢,个人最推荐北海道猪,肉味香浓油脂感咁丰富。汤底亦都非常食得出有落心机煲而唔系平时冇乜味嘅汤底。另外我哋亦叫咗一款小食一款甜品,小食就试咗刺身杯包括生蚝,生虾同三文鱼,配上泰式酱汁非常新鲜惹味。另外甜品叫咗蝶豆花芒果糯米饭,由于我哋食得太饱呢个一口糯米饭非常适合我哋。饮品方面叫左一杯有酒精既18碌冰酒,其实系菠萝沙冰Cocktail,老婆就叫咗火山青柠蓝泡泡,非常清新,如果想试吓泰国烧肉打边炉,记得黎试吓。