2018-06-27 51 浏览
今日同男朋友约会,大家都好想泰国菜,当然要专程去九龙城啦,而「小曼谷」真系我信心之选啊。第一次平日嘅中午时间嚟到,人流相比晚夜就无咁多人,好快就可以坐低开餐啦!(๑˃̵ᴗ˂̵)و 首先嚟个主食,泰式干炒鱼面(鸡肉)。我会拣呢道菜主是系因为鱼面!相信唔多餐厅有鱼面食,有啲似上海粗面,但更加有口感,好弹牙!重头戏开始嚟啦,呢碟系「泰式牛油蒜蓉大虾」,唔好以为好普通,你睇图都会见到大虾非常厚肉,而且无需太多调味下食到虾嘅鲜味,上面仲有炸鱼仔,脆卜卜几特别~第二道海鲜系咖哩炒蚬!一上菜有吓亲,估唔到咁大碟,上面有大概十多只嘅大蚬,咖哩亦好香浓,我自己就吃到有鸡蛋、洋葱、姜葱、青椒、芫荽等等!有咁多咖哩汁当然唔好嘥啦,最后再点蒜蓉包食!一啲都唔会浪费啊~饮品方面,分别有芒果仲多过沙冰嘅芒果沙冰!同埋口感十足嘅珍多冰!