2024-09-24
港式火锅台式火锅就食得多,泰式火锅都真系好少见🤔咁岩行开荃湾见到愉城有间系食泰式火锅放题,仲有得食埋鸡煲,好好奇,于是就同男朋友仔决定walkin去食🙆🏻♀️-🌟Set B 泰·初夏之鸡煲+牛板腱火锅放题 $278/位 (120分钟)-🎈汤底比较特别一定系冬阴功同椰汁鸡汤底🥳椰汁鸡混合左椰奶同清鸡汤,相对清甜啲;冬阴功个人比较推荐,直程系出边平时饮既冬阴功味道,酸酸辣辣,好重泰国香料味道😋用黎做打边炉既汤底真系几唔错👍🏻-🎈鸡煲+肉类一黎就有鸡煲食😆鸡煲食落几有泰式风味,好惹味~每件鸡件都索哂个酱汁🙆🏻♀️🙆🏻♀️至于肉类方面,有五款可以order,分别系卡乐beef、豚肉片、酒嫩鸡件、牛胸爽同牛板腱。个人比较推荐牛板腱,有口感得黎肉味够哂浓郁!而牛胸爽都好特别,食落系相对爽脆一点~-🎈泰式小食Encore左两round既沙嗲串烧😍😍超级好食!果然餐厅系主打泰国菜,啲小食都真系唔同啲🤭仲有薄饼、猪颈肉、猪手、炸鱼饼等,试左好多款觉得最好食都系沙嗲串烧同埋啲炸丸类😝-🎈自助区呢度既自助区就好似其他火锅店咁,基本上所有火锅配菜如丸类蔬菜类等都一应俱全✌🏻仲有得拎炸物,好似炸鸡翼春卷薯角等~
🎈汤底
🎈鸡煲+肉类
🎈泰式小食
🎈自助区
呢度既自助区就好似其他火锅店咁,基本上所有火锅配菜如丸类蔬菜类等都一应俱全✌🏻仲有得拎炸物,好似炸鸡翼春卷薯角等~一定要提既系佢既粉丝沙律,酸酸辣辣,好开胃🤤
🎈甜品
甜品除左有千层糕同椰汁西米糕之外,仲有啲雪条🍧不过真系太饱了,都冇咩食到🥹
🎈饮品
估唔到呢度既饮品都有咁多选择😙有梳打系列,例如泰式青柠梳打、金桔柠檬梳打、芒果梳打等,仲有啲绿茶同港式饮品~当然唔少得就系泰式饮品啦,好开心地饮左两杯泰式奶茶😳😳
🔸泰·初夏
📍荃湾青山公路 - 荃湾段398号愉景新城2楼2030号舖