2022-11-16 1507 浏览
二访九龙城嘅泰国素食。餐牌上嘅菜式同我之前黎嘅时候差不多,但午餐嘅价钱统一加到$60,而其他小食同主食嘅价钱都加咗价。午餐: (送饮品-洛神花汁 Roselle)泰式炒金边河粉 ($60)Pat Thai In Flat Noodles之前睇openrice嘅相以为冇咩配料,味道比较淡,点知食落好有惊喜。金边河粉味道酸酸甜甜,似咕噜肉嘅汁,配料有素肉(口感类似素咕噜肉)、豆腐 (炸豆腐切条)、豆角,旁边仲有花生碎、青柠等食材提供以自行调味,加入几滴青柠后味道更加清新,增加咗泰式嘅风味。虾饼拼鱼饼 ($60)Deep fried fish & prawn cake虾饼外脆内软,质感类似薯蓉,再捞埋爽口嘅食材,例如青瓜粒、粟米粒同类似莲藕嘅配料。鱼饼就比较普通,用素肉浆整成,再捞埋豆角粒。本身两者嘅味道都唔太浓,沾上旁边嘅酱汁黎食,味道会变得酸酸哋。柚子沙律 ($70)Pomelo salad初头我哋唔识食,以为柚子沙律只系将柚子肉捞埋红辣椒碎同腰果就算,质感比较干而且冇咩特色,点知食到一半先发现原来底下嘅酱汁比生菜盖住咗,要捞埋底下嘅酱汁一齐食。酱汁花生味偏重,仲有少少花生碎,成碟沙律即

午餐: (送饮品-洛神花汁 Roselle)
泰式炒金边河粉 ($60)
Pat Thai In Flat Noodles

虾饼拼鱼饼 ($60)
Deep fried fish & prawn cake

虾饼拼鱼饼

柚子沙律 ($70)
Pomelo salad
初头我哋唔识食,以为柚子沙律只系将柚子肉捞埋红辣椒碎同腰果就算,质感比较干而且冇咩特色,点知食到一半先发现原来底下嘅酱汁比生菜盖住咗,要捞埋底下嘅酱汁一齐食。酱汁花生味偏重,仲有少少花生碎,成碟沙律即刻好食咗好多。不过个人觉得价钱偏贵。

柚子沙律

柚子沙律

椰青 ($40)
Young Coconut

2022-11-11