2023-07-18
小火山 @the.volcano.mookata 📍:铜锣湾坚拿道西10号冠景楼1楼B室🚗:铜锣湾地铁B出口 步行5分钟📞:+852 2816-2220💲:~HKD450/head for dinnerFood quality✔️:小火山三味刺身一口杯盛合、泰国烤锅、小火山经典泰猪锅拼盘、蝶豆花芒果糯米饭👌🏼:小火山牛骨船汤、香茅椰汁鸡汤、泰式猪梅花肉片、炸虾片配冬荫蛋黄酱、金边粉、十八碌扮沙冰、Mi Toa Toa Kab、金菇、生菜总结:🤔️一间定位高级主打Mookata嘅餐厅 Mookata即系泰式烤肉加边炉🫕有live band 摆盘靓 上碟wow factor好大 环境好靓 适合爱打卡嘅朋友🤔️一坐低店员已经好热情咁介绍要如何点菜 首先点咗两款汤底 有六款选择 今次试咗牛骨船汤同椰汁鸡汤 虽然单饮汤觉得有啲普通🥹但金菇同金边粉浸耐咗酸酸尾尾又几入味 牛骨就饮好过滚 相对冇咁出色😋泰国烤锅方面就非常慷慨地畀咗一大件猪油 成餐食饱饱都用唔完😂又烤肉又打边炉又食下泰式小食真系满足哂有选择困难症嘅朋友 烤肉流下嘅肉汁仲流哂落啲汤底度 后期会觉得愈嚟愈好食😋三味刺身一口杯系全餐最出色 分别有
📍:铜锣湾坚拿道西10号冠景楼1楼B室
🚗:铜锣湾地铁B出口 步行5分钟
📞:+852 2816-2220
💲:~HKD450/head for dinner
Food quality
总结:
😋三味刺身一口杯系全餐最出色 分别有生虾 生蚝同三文鱼刺身x2 全部都新鲜 同埋有唔同各种配搭非常有层次感 特别得嚟又好食 推荐👍🏼
😋有四款酱料 但有收$36酱料费 不过佢又冇收加一 好似又几抵 分别系泰式海鲜沾酱、亚莱蒜沾酱、罗望子沾酱、甜鸡沾酱 排名有分先后 蘸酱同唔蘸分别都几大 本身啲肉冇咩调味 所以好靠啲酱增味 三款嘅辣度都有唔同 但我觉得可以再辣啲 另外我朋友唔食辣 佢觉得好辣同埋冇酱真系冇咩泰式风情🥹
😋经典泰猪锅拼盘就有米豚肉眼 梅花肉 猪腩同猪颈肉 端出嚟𠮶下打卡指数爆棚 肉质系呢个水平嚟讲收货嘅😎
😋泰式餐厅冇理由唔由糯米饭作结 饭非常热 椰汁都够浓 唔错👍🏼
🤔️现场有live band睇得出系学生 唱得唔算好听 但睇得出几有热诚 都几有气氛💕
🤔️佢杯Mi Toa Toa Kab系mojito 酒味好重 连welcome drink都系vodka沟西瓜汁 啱哂爱酒嘅朋友 另外杯十八碌扮沙冰系菠萝沙冰 份量多正正常常
🤔️普遍都系酱出色啲 炸虾片配冬荫蛋黄酱都系后者出色啲 单食虾片就正常🤣
😨性价比就偏低