2023-04-17 280 浏览
Tommy Yummy 📍中环威灵顿街98号翡翠中心1楼━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━cafe...日式cafe...韩式cafe... 原来都有泰式cafe! 菜式fusion得嚟极度Igable 下午茶时间同friend嚟chill吓都唔错👍🏻 去𠮶日都几热吓 所以咁啱食个冰消暑😌餐厅装修好夏日好绿💚 唔洗讲都知系泰国feel🇹🇭 亦有户外座位打卡━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━ 🐔 香茅鸡中翼 (下午茶餐) $48 +10%▶︎ 香茅鸡翼三只 亦配有腌菜同泰式甜辣酱▶︎ 鸡肉口感紧实但不硬 调味香口~好味指数:●●●◐◯━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━ 🍜 虎虾海鲜混乱杯面 $128 +10%▶︎ 冬阴功味炒杯面 海鲜有虎虾 青口 鱿鱼等 另外有三色椒同芽菜~▶︎ 杯面口感唔错 干身有嚼口 觉得比起加水嘅杯面更好味🫶🏻▶︎ 有些许辣油 亦略略有冬阴功味 咸度适中 亦不会太油腻😚好味指数:●●●●◐━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━ 🍧 芒果乳酪叠叠冰 $118 +10%▶︎ 非常真材实料嘅冰😗 最

Tommy Yummy
📍中环威灵顿街98号翡翠中心1楼

🐔 香茅鸡中翼 (下午茶餐) $48 +10%
▶︎ 香茅鸡翼三只 亦配有腌菜同泰式甜辣酱
▶︎ 鸡肉口感紧实但不硬 调味香口~
好味指数:●●●◐◯
香茅鸡中翼

🍜 虎虾海鲜混乱杯面 $128 +10%
好味指数:●●●●◐
虎虾海鲜混乱杯面

🍧 芒果乳酪叠叠冰 $118 +10%
▶︎ 非常真材实料嘅冰😗 最上层为原个去皮小芒果 下层有忌廉 糯米饭 绵绵冰 周围有芒果乳酪砖 另外有椰浆可以自己倒
▶︎ 芒果盛宴! 上面原个芒果水润香甜 下面嘅冰都系芒果味但就唔算太浓郁~
▶︎ 整体甜度适中 乳酪酸为主所以唔甜腻!
▶︎ 旁边嘅冰砖冻得结实 摆落口好有冰感🧊 绵绵冰系几绵密又碎碎地嘅口感 食到糯米饭嘅时候都颇惊喜 有糯米香亦有嚼口!
芒果乳酪叠叠冰

🍮 泰式斑斓奶冻 (下午茶餐) $68 +10%
▶︎ 奶冻摆盘有心机 奶冻在中间 外围为乳酪加上燕麦谷物 仲有少少水果装饰
▶︎ 其实我唔太知斑斓味点形容 但呢个奶冻似乎有少少椰奶香 甜度适中 口感绵滑入口即化 唔错唔错🤩
▶︎ yogurt似乎都系无糖 加埋奶冻一齐就更加夹 谷物脆脆地都加多一层口感✨
好味指数:●●●●◐
泰式斑斓奶冻

━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
🥥 清爽椰子水 (跟餐)
▶︎ 的确与描述一样非常清爽😙
清爽椰子水

━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
🍍椰香菠萝飘雪 (跟餐+$18)
▶︎ 睇返英文原来系凤梨可乐达 不过呢杯应该系无酒精 由椰奶同凤梨汁组成 另外面头有忌廉 椰丝 菠萝干装饰 分量非常大!
▶︎ 饮落第一啖几惊喜 系绵密有啲似milkshake嘅质感 椰奶味非常突出 不过菠萝味就相对较淡
▶︎ 觉得两个人share啱啱好🫶🏻
椰香菠萝飘雪

━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
日期: 4月中 (下午茶)
快乐指数😋: ⑧⓪/①⓪⓪
性价比: 🌕🌕🌖🌑🌑