2023-04-30
之前睇朋友嘅story见佢成日嚟Woodsage食lunch,见啲嘢食卖相唔错就偷偷bookmark~早排同朋友约喺元朗食饭,我就提议咗食呢间😛呢间cafe有少少泰式fusion嘅元素,例如青咖喱意大利饭、冬荫功意粉,仲有得食泰式生虾𠻹😆 •🥢 焦糖核桃红菜头藜麦沙律 $78呢个系朋友拣嘅,我开头以为会有大量藜麦无咩沙律菜𠮶种沙律,好彩原来都有唔少沙律菜😛 个沙律汁味就几有惊喜,唔系一般食开嘅沙律醋味,呢款仲有啲酸酸甜甜嘅味道,好清新👍🏼仲有唔少大大粒嘅焦糖核桃增加口感,都几夹~•🥢 生虾刺身 $58生虾刺身解冻得几好,食落唔会有冰感,而且虾肉爽口无雪味,配埋个酸辣汁、蒜片同辣椒,好惹味~ 好钟意食生虾刺身嘅朋友都觉得满意👍🏼•🥢炸软壳蟹《担担》红咖哩意大利面 $92见亲餐牌有软壳蟹就想试😆 呢到嘅炸软壳蟹都几大只,炸衣都几脆嘅,但稍为厚咗啲啲~担担味应该主要就系浓郁嘅花生酱🥜 加埋红咖喱就比较似喇沙味,仲有轻微辣味,整体都几特别同几惹味😛•🥢 大葱鸭肉薄饼 $94呢到嘅薄饼系薄脆𠮶啲饼底,而唔系面团整𠮶啲薄饼~所以就算2-3个人食都轻松食晒~ 呢个又有啲啲中式fusion嘅感觉,用上
🥢 焦糖核桃红菜头藜麦沙律 $78
仲有唔少大大粒嘅焦糖核桃增加口感,都几夹~
🥢 生虾刺身 $58
🥢炸软壳蟹《担担》红咖哩意大利面 $92
🥢 大葱鸭肉薄饼 $94
呢到嘅薄饼系薄脆𠮶啲饼底,而唔系面团整𠮶啲薄饼~所以就算2-3个人食都轻松食晒~ 呢个又有啲啲中式fusion嘅感觉,用上烤鸭酱、鸭肉丝、京葱丝同埋大量芝士,再洒咗大量脆脆喺面,食落口感丰富,味道都几夹~ 不过鸭肉嘅份量真系比较少,得几条🥲
🥢 奶盖乌龙茶 $28
第一次饮咁细杯嘅奶盖茶🤣 但其实都同大部分cafe饮品size差唔多~奶盖份量都算多,有差唔多1/3杯😆 饮落质地都好厚身,有少少甜味 ,奶味都重,但就咁食会有啲啲腻,加埋无糖嘅乌龙茶底一齐饮就啱啱好~ 不过整体嚟讲就唔算好出色/惊艳🫢