2017-11-24
最近我爱上左泰国船河,周围揾下边到有正宗既船河食发现左大角咀呢间主打食船河,而且下昼三点起只系$15碗虽然系大角咀,其实系旺角mtr行过去都好近入到黎,自己好自助咁揾位,有d似 food court,拣好食咩后,去counter 落order俾钱,之后有个牌仔放枱,侍应就会送餐俾你睇到个简单介绍,一个人食四碗唔过份,因为船河系泰国水上市场既小食,份量都系细细碗,我地先叫左一人一碗船面,同因为想食埋佢猪手饭 同小食脆肉船河,脆肉仲有少少脆,用左阔身河粉,质感嫩滑;而牛腩金边粉,牛腩味浓又软腍,金边粉爽口,河粉同金边粉,各有千秋两碗船面河,汤底都系深啡色,非常浓郁,带咸香而唔油腻,配菜有豆卜, 萝卜,芽菜再配搭唔同香叶,感觉正宗泰式猪手饭, 卤得好深色好入味,质感软腍,而且猪毛清得好干净肉碎生菜包,系我最喜爱小食之一,猪肉碎辣辣地好惹味,用新鲜生菜包住食,用手食特别有风味见炸虾饼咁平,加一份先,虾饼炸得好松脆,唔会好油,虾胶弹牙猪丸串,又系好平㖞,叫埋先味道正常,不过唔太够热饮品方面,大多数都已经整定系雪柜,我叫左杯泰式奶茶,由于无冰既,不但唔会冲到味都淡哂,而且都够冻,不过茶味唔够浓榴梿
发现左大角咀呢间主打食船河,而且下昼三点起只系$15碗
虽然系大角咀,其实系旺角mtr行过去都好近
再配搭唔同香叶,感觉正宗
见炸虾饼咁平,加一份先,虾饼炸得好松脆,唔会好油,虾胶弹牙
猪丸串,又系好平㖞,叫埋先
味道正常,不过唔太够热
榴梿爱好者既我,见到有榴梿糯米饭,都心郁郁想食
最后,虽然我系高估左以为会有榴梿肉,但榴梿汁盖满软腍糯米饭,榴梿汁味道都几香浓,唔算假
捞埋糯米饭都几好食既
食左咁多野,价钱好平
每款份量唔多, 胜在可以食多几款